• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
donderdag 29 september 2022

IMG 4223

 
 Ontmanteling druglabo_neemt_heel_wat_tijd_in_beslag

In de Hegge in Weelde is gisterenmorgen in alle vroegte, rond vijf uur,  binnen gevallen in een woning en in een oude verlaten hoeve. Diverse hulp- en interventiediensten hadden, terecht zo blijkt, opdracht gekregen beide plaatsen te onderzoeken in verband met drugs. Tot vandaag laat in de middag toe waren nog diverse diensten, waaronder de gespecialiseerde firma SGS Emergency Response Services, de gerechtelijke politie, de dienst LIT (Lab Intervention Team) en de brandweer van Ravels, ter plaatse.Intussen werden via een perscomminique meer details vrijgegeven. Het drugslab in de Hegge werd gebruikt voor het aanmaken van amfetamines en voor de omzetten van het product apaan naar BMK, een basismiddel voor het aanmaken van de gevaarlijke drug speed. Het parket van Turnhout heeft het over een unieke lab in België, nooit eerder werden op een en dezelfde plaats deze producten gefabriceerd.  Er werden in totaal vijf aanhoudingen verricht in deze zaak. Allen worden of werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

IMG 4224 
 IMG 4225
 IMG 4226
archieffoto druglaboratorium
drugslab

 

Gisteren was al duidelijk dat het om een serieuze handel ging. De aanwezigheid van bovenvermelde diensten en het feit dat er personeelsleden met gasmaskers, zuurstofflessen en speciale gas-overalls rond liepen en het aan- en afvoeren van speciale vaten en kisten duidde al  op een complex druglaboratorium. Het was toen al, net als vandaag trouwens, gedurende de hele dag een op- en aanrijden van zogenaamde hooggeplaatsten of specialisten binnen de diverse instanties.

Naast de invallen in een woning en de hoeve in de Hegge, waren er gisteren nog huiszoekingen, ondermeer in Poppel. In dat grensdorp werd toen trouwens ook een wagen klemgereden in het Dorp. De bestuurder werd uit zijn wagen gehaald en geboeid afgevoerd door een interventieploeg, aldus ooggetuigen. In totaal werden vijf personen aangehouden, daarbij met zekerheid Johan E. uit de Hegge in Weelde. Zijn naam dook eerder al op in verband met de hoeve waarin het labo werd ondekt.

Die betreffende hoeve kwam op 9 november van 2010 namelijk in het nieuws toen deze, destijds nog maar pas helemaal gerestaureerd, in brand werd gestoken door eigenaar Johan E. Omdat zijn hoeve destijds te koop stond en hij nog geld moest aan criminelen (waaronder Robert-Jan Breukel, de hoofdverdachte van de grensmoord in Baarle Hertog) waaraan hij gelinkt werd dacht hij aan verzekeringsgeld te geraken. Dat liep echter anders, E. werd gesnapt en veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf waarvan de helft met uitstel. E. was intussen op vrije voeten gesteld, maar zit dus nu terug achter de tralies.

Alle aangehouden mannen, vier Nederlanders en een Belg, zijn tussen de 33 en 50 jaar oud.  Hiervan komen er drie uit “Groot Ravels” en twee uit Tilburg. Hun wordt de productie, opslag en afname van amfetamines te laste gelegd. Een nieuw gerucht wil dat een van de verdachten, J.H., uit Poppel komt. Ook hij zou al eerder in aanraking geweest zijn met het gerecht in verband met de illegale opslag van een massa vuurwerk. Zijn naam is echter niet bevestigd door het parket.

Bij het ontmantelen van het volop draaiende lab en bij de huiszoekingen werden onder drugs, een grote hoeveelheid chemicaliën, baar geld en een aantal voertuigen in beslag genomen. Achter het lab werden in twee grote koelwagens, die al zowat twee jaar geleden op de plaats werden afgeleverd, resten gevonden van een wietplantage. Wellicht werd deze eerder al stopgezet om te kiezen voor het grote geld dat verdient kan worden met synthetische drugs. Ook amfetamines zijn een synthetische drug, in de volksmond wordt ze ook wel speed, pep of spit genoemd.

Het lab zelf stond afgelopen nacht nog onder streng bewaking van de politie. Volgens het communique dat verspreid werd via Belga moest het brouwproces zoals dat heet uitreageren.

Zoals we eerder al aanhaalden daagden bij de ontmanteling diverse instanties en diensten op, ondermeer het LIT, wat staat voor Lab Intervention Team. Het LIT hoort thuis bij DGJ/DJP/Drugs en werkt als een ondersteunende dienst voor lokale of federale politiediensten en is overal in het land inzetbaar. De experts van het LIT leveren niet enkel steun bij het ontmantelen van actieve of gebruikte druglabo’s, ook voor het opruimen van dumpingen van restafval kan op hen een beroep worden gedaan. Het team is nog maar vrij recent actief en ontstond door een samenwerking van de gerechtelijke diensten en brandweer Antwerpen. Het was ook het LIT dat de gespecialiseerde firma SGS inschakelde.

“Criminelen zoeken vaak rustige, afgelegen plekjes om een druglaboratorium in te richten, soms in de buurt van een boerderij met een riekende mesthoop ; dat verdoezelt de stank die vrijkomt door het gebruik van allerlei chemicaliën”, vertelde onlangs nog een coördinator van het Lab Intervention Team dat gespecialiseerd is in de ontmanteling van illegale labo’s voor de aanmaak van synthetische drugs. En de grootste waakzaamheid is hier telkens aangewezen, want het explosie-, brand- en vergiftigingsgevaar loert om elke hoek.

Het hele verdere onderzoek wordt nu verder gevoerd door de federale politie.

IMG 4227IMG 4234IMG 4239IMG 4252IMG 4251IMG 4248IMG 4250IMG 4246