20181105 Planten Krokuslint Bels Lijntje 0018

De kinderen van Basisschool ’t Spoor uit Weelde Statie en die van De Verrekijker uit Weelde hadden gisteren meer geluk bij het planten van de witte krokussen langs de plaats waar in de Grooten Oorlog van ’14-’18 de Doodendraad stond opgesteld.

Waar vorige week de leerlingen uit de 5e e 6e leerjaren uit Poppel en Ravels in een druilerige en koude dag hun bolletjes moesten planten, was het gisteren aangenaam warm voor de tijd van het jaar.

locatie krokuslint bels lijntjet

Pal langs het stationsgebouw.

Honderd jaar geleden sneed de Dodendraad het stationsgebouw virtueel doormidden en liep de dodelijke afspanning verder langs de Stationsstraat richting Ravels en langs het kanaal naar Arendonk. 

Daar hadden 75 kinderen een afspraak met de mensen van project Verhalis  die de laatste weken enkele honderdduizenden witte krokussen lieten planten door de mensen langs beide kanten van de grens. Dat konden notabelen zijn of verenigingen. Maar de voorkeur ging in de meeste gevallen uit naar schoolkinderen van het 5e en 6e leerjaar die er ook nog een dag van konden maken om duiding te geven aan het project “ De Doodendraad Leeft”. 

Langs de lange fietsroutes die het project mee heeft opgericht staan een 40 tal infoborden die meer vertellen over de plaats zelf en de dodendraad. Aan het voormalige perron aan Weelde Statie, waar nu het Bels Lijntje langs loopt en de ijzeren spanten de locatie van het voormalige spoorwegstation aanduiden is het witte krokuslint aangeplant.

20181105 Planten Krokuslint Bels Lijntje 0045

Ravelse schepen en Wethouder Baarle Nassau 

Wethouder Nico Sommen, als afgevaardigde van Baarle Nassau en Jef van de Pol die voor onze gemeente de honneurs waarnam onthulden het infobord van het project en gaven de start om de aanplanting te starten. 

De kinderen begonnen enthousiast te scheppen en maakten er soms echte kunstwerkjes van om hun bolletjes mooi op een lijntje langs en op het perron te planten.

Als geheugensteuntje mochten alle kinderen één krokusje behouden om thuis ergens in de grond of een potje te planten. Zo worden ze er in het voorjaar 2019  aan herinnerd dat het witte krokuslint  gaat bloeien om er een kijkje te komen nemen met hun ouders of vriendjes. 

 1rawepo camera Fotoreportage aanplanting wit Krokuslint  |  © RAWEPO

20181105 Planten Krokuslint Bels Lijntje 0066

1 filmcameraFilmreportage aanplanten krokuslint  |  © RAWEPO