Vanmorgen 11 uur, the place to be : Speeltuig de Weldsen Bok.

Wel een speciaal uur om een biertje te presenteren, maar we offeren ons graag op voor culturele evenementen.

vzw weldsenbok1

Kwart voor elf staat  de (op één na) voltallige bende van vzw de Weldsen Bok al met een schuimend biertje te wachten op de persbelangstelling voor de officiële presentatie van hun triple biertje.

Natuurlijk kunnen ze het niet riskeren dat de heren/dames van de pers straks een biertje gepresenteerd krijgen dat niet perfect op temperatuur is…. Er moet dus vakkundig getest worden of ze hun product de juiste aandacht hebben gegeven vooraleer het wordt geserveerd, dat is nogal evident.

Ondertussen worden er al grapjes gemaakt onder elkaar en worden de wagens al geladen voor de eerste officiële uitlevering van het vloeibare goud.

Waar het oorspronkelijke idee van het bier eigenlijk vandaan komt is niet gekend, maar we kunnen ons voorstellen dat na maanden werken aan het speeltuig af en toe de drankvoorraad net niet toereikend was om alle dorstigen te laven die meewerkten aan het kunstwerk.

We veronderstellen dat daar het zaadje voor het bier is gezaaid en stilaan vorm heeft gekregen.

Brouwerij Nest.

Omdat er niet echt bierbrouwers, maar veeleer bierproevers/genieters in de werkgroep zitten hebben ze de brouwerij Nest uit Oud Turnhout aangesproken en gevraag om een echt Welds bierke te brouwen. Na vele werkvergaderingen werd dan de knoop doorgehakt en gekozen voor een triple van 8% dat voldoende bitter is maar ook een zoete smaak heeft om bij velen in de smaak te vallen.

Omdat een grote batch al direct 6.000 liter groot is werd voorlopig gekozen om te beginnen met 2.000 liter.  Deze werd gebrouwen in Zandhoven en onlangs kregen ze het verlossend telefoontje dat het bier rijp en klaar was voor consumptie. Welgeteld 2.974 flesjes van de Weldsen Bok werden geleverd en het grote avontuur kon beginnen.

Ondertussen was werk gemaakt van het ontwerpen van een etiket en het kiezen van de kleuren. Gelukkig bestaat de vzw uit 9 mensen zodat ex-aequo’s  onbestaande zijn. En gelukkig maar want de twee overgebleven keuzes waren Blauw-Wit of Geel-Zwart. We hoeven niet te vermelden dat het uiteindelijk Blauw-Wit is geworden.

Ook het unieke glas was ondertussen al in productie en het is niet moeilijk raden, er staat een Weldse Bok op….

Ook aan een bierkaartje werd gedacht en wat dacht je… blauw zeker…  ook dat is uniek met een legendarisch versje over de afkomst van de Weldse Bokken. Dat staat trouwens ook op het etiket van elk flesje want Weldse Bokken zijn trots op hun afkomst.

vzw weldsenbok3

Terwijl RTV en HLN de woordvoerders aan de tand voelen worden al vlot bestellingen aangenomen van voorbijgangers …. Als je van de eerste batch een portie wil proeven zal je snel moeten zijn.

Weldse Bok kopen?

Voor de fijnproevers, een Weldse Bok kost bij de lokale drankenhandel 2,00 € per flesje. Je kan er ook een speciaal glas bestellen voor 6,00 €. De bedoeling is om binnenkort met een speciale geschenkverpakking te komen maar daar zullen nog enkele vergaderingen voor belegd worden. Ik ben benieuwd hoeveel bier er dan nog over gaat zijn….

 vzw weldsenbok2