• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
maandag 13 juli 2020
NIEUWTJES

WS Donatie kop

Vooral de mensen van Weelde herinneren het zich misschien nog... Vorig najaar en ook rond de feestdagen gingen enkele kinderen van deur tot deur met pralines, herfstpralines. Met veel enthousiasme probeerden ze die aan de man te brengen met als bedoeling geld op te halen voor de kinderen van Samburu. Afgelopen week werd het geld in ontvangst genomen door de Stichting Watoto Samburu waarvan de medewerkers meteen hun bewondering toonden voor het initiatief. Dat vraagt om enige uitleg...

WS projektenVia een zakenrelatie van hun opa kregen Okke, Jilske en Nienke de Rijk uit Weelde iets te horen over een stichting die zich inzet voor kinderen in Kenia. Dat hun opa daarbij betrokken zou worden om iets te gaan doen rond waterzuivering vonden ze al helemaal stoer. Vooral Nienke wilde zich verdiepen in het hele verhaal en stuurde per email enkele vragen naar de stichtster van Watoto Samburu, Marianne Houtkamp. Dat die binnen de kortste keren met gepaste antwoorden kwam hadden ze al helemaal niet verwacht. Wat volgde was niet enkel een spreekbeurt op school, maar ook de aanzet van een spontane geld-ophaal-actie met haar broer en zus.

Tijdens de garageverkoop in Weelde in oktober 2014 werden er koekjes gebakken die op hun beurt verkocht werden. Dat bracht wel niet veel geld op, maar het was wel een begin natuurlijk. Ook de opbrengst van wat verkochte tweedehandsspullen staken ze in hetzelfde potje. De eerste centjes voor de kinderen in Kenia waren binnen.

WS projekten_-_2Toen de plaatselijke wielervereniging "De Rappe Wielen" na de jubileum-uitgave van hun veldtoertocht nog wat pralines over hadden werd een nieuwe actie op poten gezet. Omdat hun ouders ook lid zijn van die club konden ze de overschot aan pralines (van Limar Chocolates) zeer goedkoop overnemen. Door weer en wind zijn Nienke, Jilske en Okke vervolgens deur-aan-deur gegaan om de pralines te verkopen. Het werd een succes en vooral de warme woorden die ze van velen kregen voor dit initiatief deden hen enorm deugd.

Douchen, naar de winkel gaan, sporten, naar school gaan en iedere dag een warme maaltijd. Voor ons de meest normale zaken, maar voor de kinderen van Samburu niet ! Knap toch dat er ook kinderen als Nienke, Jilske en Okke zijn die beseffen dat hetgeen dat voor ons 'normaal' is, niet voor alle kinderen dagelijkse kost is.

WS Stichtster_Marianne_HoutkampDe donatie van liefst 625 euro komt uit hun hart. Nog steeds komen de drie kinderen spontaan met de leukste ideeën. Helaas moeten hun ouders ze ook duidelijk maken dat ze de wereld niet kunnen redden. Het is een druppel op een warme plaat, zolang er maar genoeg druppels komen.... Toch is het niet uitgesloten dat er eind dit jaar weer een actie in het dorp op poten gezet zal worden.

Het bestuur van de Stichting Watoto Samburu heeft al gereageerd op de afgelopen actie en het resultaat ervan. "Graag wil ik mijn dank uitspreken voor het fantastische initiatief van de kinderen. Dat geeft een warm gevoel en geeft ook reden om flink door te gaan met ondersteunen van de Samburu kinderen.. De jeugd heeft de toekomst. Ik wil de kinderen hartelijk feliciteren en danken met dit royale resultaat", aldus Hans Houtkamp, voorzitter Stichting Watoto Samburu.

WS projekten_-_3Een ander bestuurslid verwoordde het zo : "Hoe aandoenlijk om dit te lezen wat deze kinderen doen. Het zou een voorbeeld moeten zijn voor velen, juist nu wat er speelt in het Middenoosten, Europa en ook Nederland. Ik wil de kinderen binnenkort persoonlijk met gebruik van foto’s alles vertellen over de situatie op de compound in de Samburu/Kenia. Hartelijk dank namens de kinderen van Samburu!"

 


WERKING EN GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING ZELF


Marianne Houtkamp, geboren in Amsterdam op 16 augustus 1948, bekommert zich al haast een heel leven lang om kunst. De getalenteerde vrouw, die nu in Laren in Nederland woont, maakte portretten en beeldjes. Later, toen ze in de jaren 70 les kreeg van een beroemd beeldhouwer, vormde ze zich helemaal om tot echte beeldhouwster.

WS Jilske-Nienke-OkkeIn 1999 maakte Marianne een reis naar Afrika en kwam daar een stam tegen: de Samburu-stam. Ze bleef een aantal dagen bij dit volk en maakte portretten van de mensen. Na deze weken vertrok ze weer naar huis en later kwam ze terug. Door deze ontmoeting zag Marianne de slechte omstandigheden en wou ze iets doen voor deze mensen. In het jaar 2000 stichtte ze dan WATOTO SAMBURU, wat zoveel wil zeggen als "kinderen van Samburu".

Voor Marianne, hiervoor geslagen tot Ridder van Oranje-Nassau, is dit de grootste mijlpaal in haar leven. Naast haar eigen man traden later nog enkele Nederlanders toe tot het bestuur van deze stichting. En er werden intussen als tal van projecten, zowel grote als kleine, verwezenlijkt. Zo werden er een aantal waterpompen geplaatst in het dorp, scholen gebouwd, een voedselproject uitgewerkt en een medisch centrum neergepoot. Uiteraard staan er nog initiatieven gepland zoals het in gebruik nemen van een waterzuiveringsinstallatie.

WS projekten_-_4Marianne zelf steunt de mensen in Samburu ook financieel heel erg. Een groot deel van haar beeldjes, vooral van Afrikaanse vrouwen en kinderen, verkoopt ze voor de kinderen. De bedragen van haar gerenommeerde werken lopen soms op tot 800 euro. Hiermee worden veel projecten gesteund. Toch zijn ook andere acties noodzakelijk om meer hulp te kunnen bieden. En die zijn er gelukkig ook, zo blijkt maar weer met bovenstaand bericht.

 


INFO WATOTO SAMBURU

Stichting Watoto Samburu te Laren | Inschr.: KVKnr.:32079003 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Fiscale rangschikking dossiernr: 27941 | IBAN: NL05INGB0002306687| BIC/SWIFT: INGBNL2A
www.watotosamburu.nl

WS landkaart