• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
zaterdag 16 november 2019

Fietspad kop 001

Zondagvoormiddag werd het nieuwe fietspad langs de Steenweg op Baarle in Poppel plechtig ingehuldigd, of beter... ingefietst. Ruim 300 fietsers daagden op om samen met een delegatie van het gemeentebestuur vanuit de Pastorijstraat tot aan de kantine van voetbalclub FC Poppel te rijden. Na vele jaren kunnen de voetballers van onze meest noorderlijke deelgemeente veilig naar hun club fietsen.

Fietspad -_gemeentebestuurHet was zondagochtend rond 10 uur verzamelen geblazen achter het kerkhof van Poppel. In groepjes kwamen ze vanuit alle richtingen toegestroomd om zo een kwartiertje later samen af te zakken naar het nieuwe fietspad tussen Poppel en Baarle Hertog/Nassau. Daar werd nog even halt gehouden van een officieel moment, het knippen van het driekleurige lint. Na deze korte formaliteit waarbij ook wat kinderen op de eerste rij werden geroepen, trok de kleurrijke menigte zich weer in gang, allen netjes in het wiel van onze plaatselijke politiekers aangevoerd door burgemeester Walter Luyten. De plaats van bestemming lag een kleine drie kilometer verder, alwaar in en rond de kantine een deugddoende receptie werd gegeven. Het was dan ook dorstig weer.

Bij de groep fietsers zaten vooral leden en sympathisanten van FC Poppel, maar ook mensen van andere verenigingen zoals De Kromme Pijl, OKRA en de Poppelse mountainbikers/wielertoeristen. Het was van de vele blije gezichten zo af te lezen dat er een vorm van voldoening was, eindelijk kan er op een veilige manier van Poppel naar Baarle worden gefietst.

Fietspad -_jong_en_oudDe vraag naar vernieuwingen aan de Steenweg op Baarle begon al vele jaren geleden. Vooral het bestuur van FC Poppel, maar ook buurtbewoners waren vragende partij. Toch werden werken steeds op de lange baan geschoven totdat een drietal jaar geleden vanuit het Vlaamse Gewest de mogelijkheid werd geboden om de weg aan te passen en om er een vrijliggend fietspad langs aan te leggen. Maar daarop moest dan wel nog vele jaren gewacht worden gezien hier absoluut geen prioriteit aan de orde was. Vanaf dat moment kreeg het hele verhaal een merkwaardige wending.

Plots werden er over en weer wat gesprekken gevoerd die uitmondden in een schenking... Het Vlaams Gewest deed de Steenweg Baarle cadeau aan het Ravelse gemeentebestuur. En omdat de Steenweg Baarle werd geschonken in de zogenaamde (zeer slechte) staat waarin hij zich bevond, kreeg onze gemeente er nog een cheque van 1,9 miljoen euro bovenop om de weg grondig aan te pakken. En zo werd deze gewestweg, die er eigenlijk helemaal geen was gezien hier van nationaal verkeer amper sprake was, een gemeenteweg.

Fietspad -_tevredenEn dat veranderde het hele verbeteringsproces van deze weg. "Er kon nu veel sneller gehandeld worden omdat er voor gemeentewegen heel wat minder strenge normen gelden. Zo was het bij voorbeeld niet meer nodig om er twee brede rijvakken in te richten en door het versmallen van de weg moesten er geen onteigeningen gedaan worden om er nog een vrijliggend fietspad naast te leggen. Dat resulteerde in goedkopere en vooral veel snellere werkzaamheden", zo vertrouwde Schepen van Mobiliteit Patrick Van Den Borne ons toe. Vorig jaar september startte aannemer Deckx met de heraanleg en sinds enkele weken is de Steenweg op Baarle weer open voor alle verkeer. Ook de Pastorijstraat werd hierbij trouwens vernieuwd. En zo kan de gemeente Ravels terugkijken op een buitengewoon snelle realisatie.

Reacties

De mensen die wij spraken waren allemaal laaiend enthousiast over de nieuw aangelegde weg. Vooral bij de ouders van de jonge voetballertjes en ook bij het bestuur van FC Poppel reageerden ze positief. "Dit is iets wat wij al zolang willen, eindelijk kunnen onze jongeren veilig naar de voetbalvelden toe", hoorden we ondermeer.

Fietspad -_MTBersToch zijn er de laatste weken ook al vragen gesteld omtrent de snelheid waarmee sommige auto's over het nieuwe asfalt razen. Amper een dag nadat de weg werd opengesteld gebeurde er bijvoorbeeld al een ongeval waarbij drie inzittenden van een auto moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurder zou een bocht gemist hebben en de auto belandde meters verder in een weiland. Meerdere ervaringsdeskundigen gewaagden toen als oorzaak overdreven snelheid.

Volgens goede bron uit de gemeente zou er de afgelopen tijd al preventieve stappen zijn ondernomen om op twee plaatsen in onze gemeente trajectcontrole te overwegen. Deze twee plaatsen zijn in eerste plaats vanaf de grens van Poppel tot Poppel Dorp op de Tilburgseweg en in tweede instantie op de vernieuwde Steenweg Baarle waar voornoemd ongeval gebeurde. Mogelijk steld dat verontruste, vooral plaatselijke bewoners, enigzins gerust.

Fotoreeks : https://picasaweb.google.com/109314426655420336398/6296497036764387521