meatballs 4511773 960 720 002

Ikea winkels zijn nog even gesloten, afhalen kan wel. Maar daar komt binnenkort verandering in.

Zweedse balletjes eten in het restaurant is echter voorlopig niet mogelijk, die moeten we zelf maken. Hoe? Ikea heeft haar recept onthuld. 

De meeste mensen hebben wel íets van het Zweedse warenhuis Ikea in huis staan. Een Billy boekenkast, Lack-tafel of Söderhamn-bankje. Desalniettemin nemen eveneens veel mensen zich voor om er nooit meer iets te kopen. ‘Vanaf nu gaan we voor echte meubels’. Dat mislukt geheid. We komen er altijd weer terecht en in de meeste gevallen komen we er zelfs iedere keer weer met een positief gevoel vandaan, inclusief een Matt and Nat rugzak en auto vol spullen. 

De keten trekt zelfs op dit moment de aandacht. Nu de winkels nog even dicht zijn, heeft Ikea een ware stunt uitgehaald door het recept van haar Zweedse balletjes openbaar te maken. Kunnen we ze zelf gewoon thuis maken. De ingrediënten? Rundergehakt, varkensgehakt, ui, look, broodkruimels, ei, volle melk en zout en peper. Makje. Het recept is in zes stappen op de bekende Ikea manier uiteengezet, inclusief die van de roomsaus. 

Het idee van een catalogus bleek een gouden idee

Weet jij overigens waar de letters Ikea voor staan? Ze staan voor de naam van de Zweedse oprichter (IK) en de boerderij (E) en het dorp (A) waar hij opgroeide: Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Op 17-jarige leeftijd richtte hij het concern op dat startte als een winkeltje voor huishoudelijke artikelen zoals pennen en portefeuilles. 

Het gebied waar de eerste winkel zich bevond was dunbevolkt en lag veraf van de grote steden. Zo ontstond het idee om een catalogus te lanceren. Konden mensen eenvoudig via het magazine bestellen. Het motto: goede meubels tegen lage prijzen was een logisch gevolg van het kleine budget van de bewoners in de streek. En omdat de distributie ook handiger kon, ontstond het idee om mensen zelf een en ander in elkaar te laten zetten, inclusief een beschrijving voor montage. ‘The rest is history’. 

Ikea is naast de verkoop van meubels onder andere ook stoffen, gordijnen, planten serviesgoed en complete keukens gaan verkopen. Zelfs voor een schooltas kun je er terecht. 

De winkels gaan weer open

Alle Ikea winkels zijn momenteel nog even gesloten. Bestellen en afhalen kan wel. Dus staan er alsnog rijen auto’s voor de afhaal. Het verhaal gaat dat de keten binnenkort weer opent, met inachtneming van de bekende maatregelen. Een beperkt aantal mensen mag naar binnen, niet meer dan twee mensen samen en anderhalve meter afstand. Kunnen we gewoon weer flink inslaan en hebben we aan een heuptasje niet genoeg. De ballenbak en het restaurant blijven echter dicht. Dus gewoon die Zweedse balletjes zelf maken. 

Bereiding

Stap 1: Meng 500 gram rundergehakt met 250 gram varkensgehakt met je vingers. Voeg er een ui, look (geplet of gesneden), 100 gram broodkruimels en een ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan 5 eetlepels melk aan toe en kruid het met zout en peper. 
Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een bord, dek deze af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
Stap 3: Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren. 
Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden. 
Stap 5: Smelt 40 gram boter in een pan. Doe er voorzichtig 40 gram bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons (150 ml groentebouillon en 150 ml runderbouillon) aan toe en blijf roeren. Doe dan nog de 150 ml (slag)room, 2 theelepels sojasaus en een eetlepel Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden. 
Stap 6: Serveer het met je favoriete aardappelen - frietjes, krieltjes of puree.