jelle cleymans ruime sop

De nieuwe gemeentelijke website (www.ravels.be) die volledig in de nieuwe huisstijl werd ontwikkeld staat live!

Met een frisse lay-out en begrijpbare taal willen we de inwoners helpen om in enkele klikken te vinden wat ze zoeken. De firma LCP uit Oostkamp ondersteunde ons met dit project.

Met het aanpassen van de structuur, een drop-downmenu op de themabalk en het opnemen van een centrale zoekfunctie (met pre-fill) zal deze website nog gebruiksvriendelijker zijn.  

Via de hoofdthema’s ‘leven’, ‘leren’, ‘werken’, ‘wonen’, ‘zorgen’, ‘ontspannen’ en ‘besturen’ kan je eenvoudig navigeren doorheen de website. De deelmenu’s zijn voorzien van frisse, herkenbare kleuren. Via 1 klik kom je snel terecht op de deelsite “Uit in Ravels”. Ook deze werd onderworpen aan een opfrisbeurt zodat hij tezamen met de gemeentelijke website op 14 september live kon gaan.

De duidelijke knoppen ‘openingsuren’, ‘meldingen’, ‘afspraak maken’, ‘online aanvragen’ en ‘recyclagepark’  springen onmiddellijk in het oog en verwijzen je met 1 klik door naar de pagina. Er is ook een uitgebreide zoekfunctie voorzien. Dit alles om een bezoek aan de website zo aangenaam mogelijk te maken. De website wordt niet alleen het moederschip van alle gemeentelijke informatie, maar zal er ook voor zorgen dat je niet meer voor elk document naar het gemeentehuis moet komen. Het digitaal loket zal nog verder uitgebreid worden zodat de burger er 24/7 terecht kan voor al hun aanvragen, meldingen,… In de meeste gevallen mag je binnen enkele seconden het document digitaal ondertekend in je mailbox verwachten. Die handtekeningen zijn evenwaardig aan een handtekening op papier.

Nieuw tov de vorige is dat er aan deze website een digitale nieuwsbrief wordt gekoppeld waarop geïnteresseerden zich kunnen inschrijven zodat iedereen die wil op de hoogte wordt gehouden van de laatste nieuwtjes. Schrijf je dus vlug in!

Er werd ook aan de lokale ondernemers gedacht want zij krijgen een aparte pagina. Zij kunnen zich registreren op de website zodat hun gegevens (per categorie) bekend worden gemaakt aan de inwoners. In deze coronatijd verdienen zij toch wel extra ondersteuning! Je vindt deze bedrijvenlijst onder “lokale economie” onder het hoofdthema “werken” of via www.ravels.be/bedrijven.

Ook de evenementenkalender zal niet ontbreken op deze website. De evenementen van verenigingen komen op een nog overzichtelijkere manier in beeld en zullen rechtstreeks worden opgeladen vanuit de Uitdatabank.

Sociale mediakanalen zoals Facebook, Instagram en Linkedin krijgen de nodige aandacht op de nieuwe website. Zie je een leuk nieuwsbericht? Dan kan je het rechtstreeks delen op je pagina!

Heb je de nieuwe balk al ontdekt bovenaan onze nieuwe website? Dat is Mijn Burgerprofiel, dé toegang tot jouw info bij de Vlaamse en federale overheid. Aanmelden doe je met je e-ID, een mobiele app, de Itsme-app of sms. Heb je een aanvraag ingediend in ons digitaal loket? Dan vind je deze meteen daar terug.

De responsive website zal ook in orde zijn met de wetgeving op de digitale toegankelijkheid. Responsive? Dat is eigenlijk een moeilijk woord voor het aanpassen van de website aan de schermgrootte. Kijk naar het verschil in schermgrootte tussen je telefoon en je laptop. Die schermen hebben niet alleen verschillende maten, ze hebben vaak ook andere beeldverhoudingen. En of je nu kijkt vanaf je computer of je gsm de website zal op alle apparaten hetzelfde design gebruiken.

Digitale toegankelijkheid? Om te verzekeren dat websites en apps van overheden in de toekomst ook toegankelijk zouden zijn voor mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking, ging op 22 december 2016 een Europese richtlijn webtoegankelijkheid van kracht. De richtlijn stelt toegankelijkheidseisen aan websites en mobiele toepassingen die overheidsinstanties verstrekken en die essentieel zijn voor de participatie van burgers in de economie en de samenleving. Wij halen alvast onze deadline want tegen 23 september zouden alle gemeentelijke websites moeten voldoen aan deze richtlijn.

Hoewel de website zo zorgvuldig mogelijk is opgebouwd, kan het altijd zijn dat er nog foutjes geslopen zijn in koppelingen en (hyper)links. De komende dagen worden de pagina’s nog gescreend op eventuele foutjes. Zie je er zelf eentje, kan je ons dit altijd melden via het formulier in het digitaal loket!