GR202012meerjarenplan

Burgemeester Luyten startte maandag de raadzitting met een toelichting over enkele aanpassingen in het meerjarenplan van zowel de gemeente als het Maatschappelijk Welzijn.

Door de corona crisis zijn een aantal geplande investeringen uitgesteld en er zijn ook extra investeringen naar aanleiding van de Covid-19 crisis.

De uiteenzetting van deze droge materie duurde nogal even en werd ook flink op de korrel genomen door Groen die nogal wat extra informatie wilde kennen over een aantal punten. Daarom is het ook nogal moeilijk om dit in een korte samenvatting weer te geven. Gelukkig hebben we het verslag er nogmaals op nagekeken maar raden u aan om het zelf eens te beluisteren. Op die manier kan u zich een duidelijker beeld vormen van de financiële toestand van onze gemeente.

Er staan voor € 6.972.200 aan investeringen genoteerd waar tegenover € 2.399.842 inkomsten staan. Er zullen zeker geen lijken uit de kast gaan vallen en onze toekomstige generaties zullen zeker niet moeten opdraaien voor gemaakte schulden van de vorige generaties.

Groen Ravels vond in de documenten een Covid-19 addendum waar ze enige toelichting over wilden krijgen. Ze zagen een verontrustende stijging van leefloners in onze gemeente waar ze aandacht voor vroegen. Verder wilden ze weten of de “Babbellijn” die vroeger op het jaar was gestart was opgeheven in de loop van de zomer. Is er nog een plan om de lijn opnieuw op te starten nu de lockdown blijkbaar een grote impact heeft op de jongeren. Ook vonden ze bij Groen dat de jongeren van 15-16 jaar wel wat meer aandacht verdienen en dat vinden ze niet terug in de huidige aanpak. Over de financiële risico’s vroeg Groen of er voldoende aandacht is hoe de vergrijzing wordt aangepakt.

Ook het stokpaardje van Groen over de open ruimte kwam aan bod nu de regering een akkoord had bereikt over de betonstop.

Koen Rombouts gaf samen met de burgemeester, Carine Couwenberg en Patrick Van Den Borne op alle vragen bevredigende antwoorden die u ook hieronder kan beluisteren. Bij de stemming over de aanpassing van het meerjarenplan was de uitslag   17 voor en 5 onthoudingen.

U kan het volledige debat naluisteren in de audio opname hier onder.