• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
dinsdag 24 september 2019

dorien en joyce kop

Bas H., de man die Joyce Baelemans en Dorien Van Sprengel ruim drie jaar geleden aanreed en daarna vluchtmisdrijf pleegde, verscheen gisteren voor de rechtbank van eerste aanleg in Turnhout. Hij was in beroep gegaan tegen de straf die eerder was opgelegd door de politierechter en vroeg om een werkstraf. Familieleden en enkele vrienden volgden het betoog ter plaatse.

IMG 1709De dertiger uit Turnhout werd op 10 november 2014 door de Turnhoutse politierechter veroordeeld voor zijn aandeel in het ongeval waarbij de tienermeisjes Dorien Van Sprengel en Joyce Baelemans in de vroege ochtend van 3 december 2011 om het leven kwamen. Vooral het ontvluchten van het ongeval werd hem zwaar aangerekend.

Bas H. was volgens de politierechter voor 1/5de aansprakelijk voor de botsing, de rest van de aansprakelijkheid legde de politierechter bij de bestuurster van de scooter, Dorien Van Sprengel, die voorrang had moeten verlenen. Voor zijn aandeel kreeg H. een maand rijverbod opgelegd en een boete van 1100 euro. Tegen deze uitspraak ging de beklaagde niet in beroep.

Voor het feit dat hij vluchtmisdrijf pleegde en geen hulpdiensten verwittigde kreeg Harmsen een zwaardere straf opgelegd. Het vonnis luidde drie jaar rijverbod, een jaar celstraf waarvan 2/3de effectief en een geldboete van ruim 20.000 euro waarvan ook 1/3de voorwaardelijk. Het was tegen deze straf dat de bestuurder van de bestelwagen drie weken geleden beroep aantekende.

De ouders van zowel de 19-jarige Dorien als de 16-jarige Joyce waren donderdag op de zitting aanwezig, net zoals enkele broers en zussen en een aantal vrienden. Zij waren niet opgeroepen, maar wilden er absoluut bij zijn. "Dat is toch logisch, het gaat hier wel om onze kinderen", vertelde de ouders ons.

bas harmsen_blur-189x225In tegenstelling tot bij de uitspraak voor de politierechter was Bas H. nu wel aanwezig. Hij vond de straf veel te zwaar en hoopt dat de rechter zijn effectieve gevangenisstraf wil omzetten in een werkstraf en dat het opgelegde rijverbod kan worden ingekort.

De raadgever van H. is het vooral niet eens met het feit dat zijn cliënt vluchtmisdrijf wordt verweten. Hij haalde aan dat de bestuurder van de bestelwagen wel degelijk wist dat hij een scooter aanreed en dat hij daarom even verderop is gestopt en is teruggelopen richting kruispunt om te gaan kijken. Verder zou hij geroepen hebben, maar omdat hij geen antwoord kreeg en omdat hij niet direct iets zag is hij doorgereden naar huis. Achteraf gezien moet hij zich niet bewust geweest zijn van de ernst van de feiten.

De openbare aanklager was het met die uitleg helemaal niet eens en wil ook absoluut niks weten van een vermindering van straf. Volgens de Turnhoutse aanklager zijn de gemaakte camerabeelden duidelijk. Daarop zou te zien zijn dat H. rond zijn wagen loopt om de schade op te nemen, en die was zwaar, want ondermeer een zware bullbar was helemaal ingedeukt. Bovendien lag de weg in een straal van enkele tientallen meters vol met brokstukken, daar kon je niet langs kijken. Verder was de uiteindelijke uitspraak zo zwaar, omdat de beklaagde
absoluut geen schuldinzicht heeft en daardoor ook arrogant overkomt. Blijkbaar is hij hierin nog steeds niet veranderd, anders had hij hier zijn vluchtmisdrijf niet komen betwisten, voegde de openbare aanklager daar aan toe. Hij vroeg de rechter daarom ook om de uitgesproken celstraf en het rijverbod te behouden.

Bas H zelf kwam amper aan het woord maar verklaarde wel dat hij de situatie niet goed beoordeeld heeft. Hij wees er ook op dat het vrij donker was op de plaats van het ongeval.

De politie_ontsloot_de_weg_tussen_Turnhout_en_Weelde-Statie_voor_alle_verkeerDe nabestaanden van de tienermeisjes vond het betoog van de tegenpartij maar zwak. "Er werd vooral gesproken over het ongeval zelf, maar daarover was alles al duidelijk en daarin was geen beroep aangetekend. De manier waarop ze onder het vluchtmisdrijf willen uitkomen is triest. Blijkbaar heeft hij nog steeds niet door wat hij heeft aangericht en wat hij met onze families heeft gedaan. Zijn houding is ook nog steeds onveranderd, nog steeds gevoelloos en kil. Wij hopen echt dat de straf behouden blijft en dat we binnen enkele weken eindelijk van dit proces af zijn. Dat zou ons zeker verder helpen bij de verwerking van alle leed."

De uitspraak van correctionele rechter in Turnhout volgt op donderdag 15 januari 2015.