namaaksigaretten poppel

Vorige week heeft de gerechterlijke politie een 46-jarige in Poppel wonende man opgepakt in de zaak van de verduistering van namaaksigaretten bij het bedrijf Vandewiele Recycling in het West-Vlaamse Wervik. Dat bedrijf kreeg eerder de opdracht van de federale overheidsdienst Douane en Accijnzen om een in beslag genomen lading namaaksigaretten te vernietigen. Dat gebeurde uiteindelijk blijkbaar niet.

Het verhaal begint wanneer de lading namaaksigaretten in beslag wordt genomen en terecht komt bij de dienst Douane en Accijnzen. zij geven het Westvlaamse bedrijf Vandewiele Recycling de opdracht de hele boel te vernietigen. Maar plots bleek de hele lading spoorloos.

Een drietal weken geleden, op 30 juni, kon Douane en Accijnzen de ruim 2,5 miljoen sigaretten dan toch lokaliseren. Diezelfde dag nog vonden huiszoekingen plaats bij de firma Vandewiele Recycling en de zaakvoerders werden door het parket aangehouden. Hen werd misbruik van vertrouwen ten laste gelegd. Bij de verhoren werden ook gedeeltelijke bekentenissen afgelegd.

Als gevolg van die verhoren werd op 9 juli een vierde verdachte gearrresteerd. Het betreft de 46-jarige Jan H., afkomstig uit Baarle Nassau en sinds enige tijd wonende in Poppel. Er gaan geruchten dat de man in alle vroegte van zijn bed is gelicht en dat zijn woning zou zijn verzegeld. Jan H. wordt verdacht van het verlenen van medewerking aan het verduisteren van de sigaretten, hijzelf ontkent alle betrokkenheid echter staalhard. Toch vond de onderzoeksrechter in Ieper voldoende aanwijzingen, vooral in de verklaringen die de andere betrokkenen hebben afgelegd, om de nieuwe verdachte achter tralies te plaatsen.