• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
zaterdag 12 juni 2021

Oldtimer Festival2018front

Welkom op het 30e Oldtimer Festival van de Historische Machineclub Kempen,  België’s grootste en mooiste oldtimertractorshow, op 18 en 19 augustus op het vliegveld te Weelde-Ravels. 

Hou je van oude tractoren en oude machines, bezoek dan zeker het Oldtimer Festival dat al voor de 30e keer plaatsvindt in Ravels.

Ontstaan in  1988

Het Oldtimer Festival ontstond in 1988 toen enkele enthousiaste verzamelaars van oude landbouwvoertuigen en -werktuigen besloten hun collectie aan het publiek te tonen. De belangstelling was zo groot dat al vlug beslist werd een jaarlijkse show in te richten onder de benaming ‘Historische Oogstfeesten Ravels’, later omgedoopt tot ‘Oldtimer Festival’.

Stond aanvankelijk het landbouwgebeuren centraal, dan is dit bijzonder evenement ondertussen uitgegroeid tot de grootste en mooiste oldtimertractorshow van België. Het Oldtimer Festival is dan ook één grote verzameling van oude machines. Er zijn honderden oude tractoren van allerlei merken, modellen en types, met benzine-, petroleum-, of dieselmotoren. Hierbij ook de befaamde gloeikoptractoren die met hun bijzonder opstartritueel steeds voor spektakel zorgen. Ook machtige  Amerikaanse prairietractoren uit begin vorige eeuw, groot en indrukwekkend, je kan er niet naast zien! 

Thema:  ‘Belgische tractoren en motoren’  Uniek en nooit eerder vertoond !!

‘Made in Belgium’! Weinigen is het gekend, maar ook in België werden indertijd tractoren gebouwd. Denken we aan: Allaeys, Claeys, Favache, Galman, Gardner-Vandezande, Motte, Ravell en Stotz. Veel zijn er niet gemaakt en er blijven er nauwelijks nog over. Toch is het de Historische Machineclub Kempen gelukt om van elk merk een exemplaar op te sporen zodat uiteindelijk al deze Belgische merken vertegenwoordigd zullen zijn in dit wel uitzonderlijk thema. Verscheidene stationaire motoren van befaamde Belgische constructeurs zoals ABC, Moës, Carels, Vervaeke e.a. maken de verzameling compleet. 

Hou je meer van oude legervoertuigen, vrachtwagens, auto’s, motor- of bromfietsen? Geen probleem, je ziet hen allemaal op het Oldtimer Festival.

Stoomliefhebbers kunnen zich vergapen aan stoomtractors en stoomwalsen. Terwijl een stokoude Lanz stoomlocomobiel een oude klompenmakerij draaiende houdt, zorgt de ook al honderdjarige Minneapolis-Moline stoomtractor voor de aandrijving van een antieke zaagbank.

Vroeger trokken de loonwerkers met grote dorskassen van boer naar boer om er het graan te dorsen.  Zo’n dorskas is de oude Fricke die aangedreven door een oude tractor, die je in volle werking kan bezig zien. 

Spektakel vindt men op het demoterrein waar de oldtimer-tractoren en een oude tank tonen wat zij kunnen. Zij ploeteren er door het zand terwijl zij een ploeg, eg, boomstammen of een oude wegenschaaf voortsleuren. Ook sensatie bij de Keien- en Trekker-trek waar de oldtimer-tractoren tonen hoe sterk zij nog zijn.

Voor vermaak zorgen de nostalgische kermisattracties zoals o.a. een ouderwetse zweefmolen en zelfs een authentieke rupsmolen uit 1937 ! Groot en klein kunnen er volop en gratis van genieten. De kleinsten kunnen zich dan weer uitleven op de draaimolen, springkastelen of in de zandbak. 

Voor een heel aparte sfeer zorgen de vele oude authentieke woonwagens. Ambachtelijk houtsnijwerk en geslepen ramen zorgen voor een prachtig interieur. 

Op de grote onderdelenmarkt kan je rustig rondneuzen tussen allerlei oude en nieuwe spullen. Je vindt er ook oldtimer- en instructieboeken. 

Een bezoek aan het Oldtimer Festival is dan ook echt de moeite waard. Buiten wel meer dan 2000 machines die je er kan bewonderen is het één gezellig familiaal gebeuren. In de feesttent geniet u bij aangename muziek van een gans gamma lekkere Belgische bieren. Voor de hongerigen is er een uitgebreide en verzorgde catering. Wat wil je nog meer? Kom dus mee genieten !

Locatie: 

Het showterrein bevindt zich op het vliegveld te Weelde, deelgemeente van Ravels. Een enig mooie locatie met veel groen, verharde wegen en pleinen. 

Bereikbaar via de N 119 = Steenweg op Baarle-Hertog, Turnhout. Bewegwijzering is aanwezig. U bent er welkom op zaterdag en zondag van 10 tot 17 u.

Inkom: 7 €, kind -12 jaar gratis 

Inwoners van de gemeente Ravels kunnen op vertoning van hun identiteitskaart max. 4 toegangskaarten kopen aan een goedkopere prijs van 5,00 EUR. Deze kaarten zijn enkel te verkrijgen aan het onthaal van het gemeentehuis, Gemeentelaan 60, 2381 Ravels, tijdens de openingsuren. Gekochte kaarten worden niet terugbetaald.

Parking: gratis

 

H.M.C.K. - Schoolstraat  25 - B 2381 Ravels - www.hmck.be

 

Oldtimer Festival2018