• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
donderdag 6 mei 2021

20190707 Zeepkistenrace 0520

Men kon gisteren op het plein voor het gemeentehuis over de koppen lopen. Een snelle head count kwam uit op een 500 tal kijklustigen die allemaal met buikpijn van het lachen na afloop huiswaarts keerden.

Zoveel volk hadden ze bij de carnavalsvereniging van de Turnhoutseweg niet verwacht voor hun eerste zeepkistenrace. De ambiance was ongezien, zeg nu nog maar eens dat er in "Weld" niks te beleven is...

20190707 Zeepkistenrace 0388

Project Zeepkistenrace

Toen enkele illustere geesten net na carnaval in februari de koppen bij elkaar staken om te bespreken hoe ze wat centen in het laatje zouden kunnen krijgen om hun carnavalswagen te financieren had niemand ooit gedacht dat hun project “Zeepkistenrace” zoveel succes zou hebben.

20190707 Zeepkistenrace 0185

Eerste inschrijvers liepen erg langzaam binnen…..

Toen de inschrijvingen slechts moeizaam kwamen binnenlopen sloeg de twijfel al toe en vreesde men hier en daar al voor het ergste.

De laatste weken echter ebde de onrust weg toen de kaap van de 20 deelnemers was bereikt, het enige wat dan nog moest komen was volk ….. en goei weer.

Dat goei weer gaf er plots op zaterdagavond de brui aan, maar gelukkig was het gisteren zonnig met af en toe wat wolken maar dat kon de pret niet drukken, want volk was er genoeg, meer dan genoeg zelfs

20190707 Zeepkistenrace 0240

Deelnemers tot ver over ’t water.

Er waren zelfs deelnemers naar Weelde afgezakt vanuit het verre Sint Niklaas, keiharde zeepkistenracers met jaren ervaring op hun kist die hier in het mondaine Weelde de prijzen wilden komen wegkapen.

Om 14:00h waren de verwachtingen dan ook erg hoog gespannen wanneer de eerste deelnemer via de speciale zeepkistenlift bovenop Villa Kakelbont werd gehesen. Villa Kakelbont was een overblijfsel van carnaval waarvan slechts met moeite afstand kan worden gedaan op de Turnhoutseweg. Bovenop de Villa van zo’n 6 à 8 meter was een steile ramp met een hellingsgraad van minstens 45% gemonteerd die als een diepe afgrond menige deelnemer nog zou afschrikken. 

20190707 Zeepkistenrace 0253

Rik de Saedeleer van dienst was Peter Van Raak die de volledige race vakkundig, opgesmukt met de nodige inside kennis met een flinke dosis soms zelfs volwassen humor aan elkaar praatte. Naast de witteboord organisatoren was er nog een  meute parcourshelpers voorzien in gele hesjes die ervoor moesten zorgen dat de races in goede banen verliepen, voorwaar geen sinecure.

Er waren 2 verschillende leeftijdscategorieën voorzien zodat ook de jongeren konden strijden voor een eigen prijzenpot.  

Over de races zelf kunnen we nog vele bladzijden vol schrijven, maar we stellen voor om de fotoreportage of filmopnames te bekijken, die spreken voor zich.

20190707 Zeepkistenrace 0379

20190707 Zeepkistenrace 0266

20190707 Zeepkistenrace 0482

Na de spannende races konden de durvers nog een rondje of afdaling wagen en ook de organisatoren konden er niet onderuit. Ronny Stabel, één van de grote aanstokers van het zeepkistenproject mocht aan het stuur en kreeg als duwers Koen Moonen en Peter Van Raak toegewezen. Het gelegenheidstrio zette zelfs nog een mooie tijd neer ook en mag ambities gaan koesteren om volgend jaar deel te nemen aan de wedstrijd zelf.

Ex Aequo 

Eén advies zouden we nog willen meegeven als neutrale kijker. Het reglement bij gelijke tijden zou eens duchtig moeten worden bekeken, er zijn wellicht betere oplossingen om tot een faire uitslag te komen. Een optie is om te werken met honderdsten na de seconde zoals in echte autoraces wordt gedaan. Dan is er zeker geen betwisting mogelijk. Een andere optie is om de tweede tijd mee te nemen als er een ex-aequo is. Er zijn legio mogelijkheden maar wie had ooit verwacht dat het zo’n vaart ging lopen met die gelijke tijden …. Op het eind was de geboden oplossing nog zo slecht niet om de barrage te doen met éénzelfde zeepkist maar uiteindelijk steken de bouwers al hun latijn en energie is een conceptkist waarvan ze overtuigd zijn. Dan moeten ze het er eigenlijk ook mee doen….

20190707 Zeepkistenrace 0278

Zoals gezegd was de middag een groot succes dat zeker zal worden herhaald. We hoorden dat de inschrijvingen voor volgend jaar al aan het binnenlopen zijn. We durven dan ook nu al voorspellen dat u volgend jaar snel uw plaatsjes zal mogen reserveren, de goede zitjes aan de spectaculaire passages zullen snel vol zitten.

Uitslagen.

We probeerden de uitslagen voor u te noteren en hopen dat deze correct is.

20190707 Zeepkistenrace 0362

Pechprijs : Schoolstraat

Prijzen originaliteit : 

-16 Red Cruiser     

+16 Licht Ontvlambaar

Podium -16 : 

1 - Lachend Kakske 1
2 - Lachend Kakske 2
3 - Cécémel

Podium +16:

1 – De Tamme Bostrappers 
2 – KSJ (Koen-Sam-Jan)  
3 – Café ’t Vervolg - "De Leste"

1rawepo cameraFotoreportage 1e Zeepkistenrace CV Turnhoutseweg  |  © RAWEPO

Fotocredits  Joris C  + Geert J.

 20190707 Zeepkistenrace 0134

1 filmcameraVideo reportage ZEEPKISTENRACES © RAWEPO

Abonneer jezelf op de RAWEPO video's op YOUTUBE zodat u geen enkele reportage hoeft te missen, het is helemaal gratis. 
https://www.youtube.com/user/rawepo

DEEL 1

  

DEEL 2 met de barrages en free rides....