• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
maandag 26 september 2022

 Paulien wedstrijd

Vorige week behaalde Paulien Hage uit Ravels-Eel met haar Eindhovense team een zilveren medaille bij een internationale wedstrijd in Polen in het synchroonschaatsen. Dat konden we niet zomaar laten passeren…

PaulienPaulien is twaalf jaar en woont in de Hofstraat waar haar ouders Hof van Eel uitbaten, een Kempische hoeve die streekprodukten verkoopt en een ontbijt- en lunchservice aanbiedt. Dochterlief zit in het eerste middelbaar in Sint Victor in Turnhout en doet dus aan synchroonschaatsen.

Bij synchroonschaatsen (formatieschaatsen door een groep) rijdt een groep van zestien schaats(st)ers samen een kür waarbij ze zo veel mogelijk als eenheid optreden. Er worden allerlei patronen gevormd, in verschillende samenstellingen gereden en dit alles moet zo soepel mogelijk in elkaar overvloeien. Er zijn altijd een aantal verplichte elementen voorzien die weliswaar jaarlijks veranderen. Een element kan op vier niveaus worden uitgevoerd en wordt door de jury beoordeeld met plus- of minpunten, net als bij kunstrijden.

Paulien NederlandPaulien is begonnen met schaatsen toen ze zeven jaar was. In de Paasvakantie kon je op de ijsbaan in Turnhout, toen nog in de Otterstraat, een initiatie cursus volgen. Gezien ze toch ieder jaar met zowel de school als de KLJ ging schaatsen waren ook haar ouders gerustgesteld. Tijdens die cursus kreeg ze echter de smaak te pakken en na de zomerstop werd ze in september lid van kunstschaatsclub Nieuw Olympia Turnhout. Daar kwam ze ook in contact met synchroonschaatsen en startte ze in het Juvenile team. Omdat in Turnhout maar beperkt aantal uren ijs beschikbaar waren voor synchroonschaatsen en Paulien steeds meer gebeten raakte door dat virus maakte ze in 2018 de overstap naar Kids on Ice in Eindhoven. 

Paulien aktieDeze club richt zich volledig op het synchroonschaatsen en heeft teams in verschillende leeftijdscategorieën. Paulien schaatst met elf- tot veertienjarigen in het Novice-team, met de naam Illuminice. De groep telt negentien meisjes.

Kids on Ice heeft ook een Junior - en een Senior team die Nederland vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap. Het is dan ook de grote droom van Paulien om ooit, wanneer ze oud genoeg is, met deze teams naar het WK te gaan. 

Paulien PolenMet haar team Illuminice werd Paulien al 2 jaar op rij Nederlands kampioen en schaatste ze verschillende wedstrijden in binnen- en buitenland. Zo werd haar groep recentelijk eerste op de Lumière Cup in Eindhoven en vorige week dus tweede op de Hevelius Cup in Gdansk (Polen). De komende weken staan nog internationale volgende wedstrijden op de planning. Op 8 februari is er de NRW Trophy in Neuss (Duitsland), op 22 en 23 februari de Dresden Cup in Dresden (Duitsland) en op 8 en 9 maart de Steelcity Trophy in Sheffield (UK).

Dat alles niet zomaar vanzelf gaat bewijst haar trainingsschema. Ze traint circa vier keer per week in Eindhoven en combineert daarbij oefeningen op en naast het ijs. In het laatste geval gaat het om ballet, kracht- en conditietraining.

Alweer een sportief talent dat Ravels op de kaart zal zetten. Succes nog Paulien ! 

 

Foto's werden beschikbaar gesteld door Sofie Hage-Dekeyser.