10e Elfenwandeling 2017Zaterdag 28 oktober organiseren de Ravelse Wandelaars alweer de 10e Elfenwandeling.

Dit keer staat zelfs de 1e Pierenmarathon op het programma..... een unieke belefenis voor de echte die hard wandelaars. 

 

10de ELFENWANDELING en 1ste PIERENMARATHON 2017

Zoals de vorige jaren komt de opbrengst van deze organisatie volledig ten goede van de 11.11.11-actie en gaat dus ook door in samenwerking met het 11.11.11-comté.

Ter gelegenheid van deze 10de editie, overigens voor de eerste maal op het grondgebied van Ravels, voegt onze club een marathonafstand toe (42 km), genoemd naar de spotnaam van de Ravelse inwoners, welke afstand ook de volgende jaren in voege zal blijven. Je kan spreken van een volledig nieuw rasecht natuurparkoers, met ‘Mieke Pap’-allures, wat geldt voor alle afstanden.

Je start vanuit basisschool de Zonnewijzer, Grote Baan 79 te Ravels. Het parkoers omvat 2 grote lussen rond deze startplaats, waarvan de ene het bosgebied Kampheide/Ravels Kamp en het Ravels Sportpark aandoet, terwijl de andere zich concentreert op de Ravelse Gewestbossen, een 800 ha groot domeinbos, beheerd door Natuur en Bos.

Afhankelijk van de gekozen afstand leg je een gedeelte of de volledige lus van één of beide trajecten af.

Voor de lus Ravels Kamp/Sportpark beland je al snel na de start in bosrijk gebied, wat je pas zal verlaten bij de terugkeer na zowat 15 km. De kortere afstanden splitsen al wat vroeger af. Via een mooie afwisseling van wat bredere en smalle bospaden vorder je gestaag richting het Ravels Sportpark. Een slingerpaadje geleid je dan langs een mooie hoeve en je zet verder koers naar twee kleine vennetjes aan Paardsdrank. Je wandelt over een betonweg langs het gewezen NAVO-vliegterrein en ook de plaatselijke gemeentevijver Het Speeksel. Een volgende bosstrook zet je af aan het Ravels Sportpark waar je o.m. een BMX- en een mountainbikeparkoers kruist. Uiteindelijk mag je gaan rusten in de kantine van hondenschool De Link.

Tijd om de terugweg aan te vatten, nog steeds door bosrijk gebied. Je passeert er o.m. langs de grafheuvels van het urnenveld Het Heike, overigens terug te vinden in het gemeentelijke logo. Wat bredere en smalle bospaden en een veldweg brengen je terug naar de startplaats.

 

Voor enkele afstanden vanaf 9 km en ook de grotere afstanden volgt nu de tweede, ook wat langere lus door de Gewestbossen.

Deze lus vergt een wat langere aanloop welke je aan de oever van het kanaal Dessel-Schoten doet belanden. Je verlaat deze al snel en zoekt de Gewestbossen op. Wat bredere bosdreven brengen je aan het volledig heraangelegde Kesseven, waar je volledig langs loopt. Een zijstapje door een bosstrook en een korte passage door het Natuurreservaat Kijkverdriet brengen je weer in de echte gewestbossen. Tijd nu om te gaan genieten van enkele smalle doorsteekpaadjes. Een eerste leid je prachtig langs het Zwart Goor-ven en vervolgens mag je over een mooi éénmanspad het bos doorkruisen. Je verlaat nu even het bos om wat energie te gaan opdoen in het Boswachtershuisje, een recent geopende B & B in de voormalige boswachterswoning.

De marathonlopers van de 42 km pikken hier nog een lus van 4,7 km mee, grotendeels over bosdreven en via een veldweg en fietspad keren ze terug naar het Boswachtershuisje.

Stilaan wenkt nu de terugkeer. Je pikt de draad weer op bij het éénmanspad dat je eerder verlaten had voor de rustpost. Genietend van het kleurenpalet van de herfstbladeren zet je je weg verder en aan Gilseinde mag je nog proeven van een heerlijk slingerpaadje door het bos rond plaatselijke jeugdlokalen. De weg ligt nu vrij voor een tussenstop in het chalet van het educatieve bezoekerscentrum het Boshuis, dat sinds kort wordt uitgebaat door Natuurpunt.

Enkele afstanden maken vervolgens nog een lus rond deze rustpost. Hoogtepunt van deze 5,5 km is de passage over het Miezerige Paadje, een prachtig pad langs de (andere) kant van het eerder vernoemde Kesseven. Kriskras lopende bospaden brengen je vervolgens terug naar het Boshuis.

Er resten je nog 2,5 km tot de aankomst. Rustige veldwegen en enkele Ravelse straten begeleiden je naar de ingang van de school langs de Grote Baan.

 

Wij zijn er van overtuigd dat je zal genoten hebben!

 

Startlokatie :  Basisschool DE ZONNEWIJZER,Grote Baan 78, 2380 Ravels

Inschrijving :  van 7h tot 15h

 Deelnameprijs: 1,10 euro of 1,40 euro(met sticker),1,50 euro voor niet-leden. Kinderen tot 12j gratis !

Te bereiken : snelbus of trein tot Turnhout, dan lijnbus 450 (elk uur) Turnhout-Tilburg  (halte:Grote Baan op 450 m van startplaats).