Juniores Weelde front
Ook de Grote Prijs Van Raak kon op heel wat belangstelling rekenen tijdens Weeldestraat kermis. Aan de start van deze wedstrijd voor juniores stond een uiterst internationaal en bovenal sterk gezelschap van in totaal 39 renners. Naast 27 landgenoten gingen ook 6 Amerikanen en 6 Nederlanders op zoek naar de overwinning.
Al vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat de delegatie van "over de plas" de lakens zou uitdelen. Finaal, na 78 kilometer, stonden zij ook met drie op het schavotje.

Juniores podiumEven voor half vier was het verzamelen geblazen voor de zeventien- en achttienjarigen in Weelde. Daarbij heel wat bekende koppen, zoals die van Jens Berckmans die op zaterdag al een wedstrijd wist te winnen. Ook Jeroen Van den Berghe - vorig jaar nog nipt geklopt in deze koers -, Yannick Peeters - zoon van Wilfried -, en Frederic Mintjens - kleinzoon van oud-prof Karel - hielden zich klaar. Net zoals enkele sterke Nederlanders en een Amerikaanse delegatie die na de Ronde van Zwitserland in Nederland neerstreek om in de lage landen nog enkele wedstrijden te rijden. De concurrentie was na hun eerdere machtsvertoon in ondermeer Herselt gewaarschuwd. Ook nog even meegeven dat vanuit het IJsklokje Cycling Team veldrijders Gert Smets en Thomas Verheyen hun nummer opspelden, net zoals Weeldenaar Stefan Kolen die sinds dit jaar bij de Kastelse Durvers meedraait.

En het startschot was nog maar amper gegeven of laatst genoemde muisde er van tussen. De vlucht van Kolen duurde amper één ronde. Toen namen Jeroen van den Berghe, Frederic Mintjens en Sven Bertels over, maar ook zij kregen geen ruimte. Hetzelfde lot was even later Daan Noyens en Jasper De Proost beschoren.

Toch viel de beslissing al vroeg in de wedstrijd, want in de zesde van de twintig af te leggen ronden legde de Amerikaan Philp O'Donnell met zijn uitval de fundering van een definitieve kopgroep. Na een solo van bijna twee ronden kreeg hij versterking van zijn "Stars and Stripes"-collega's Connor Brown, William Barta, Jonathan Brown en Adrien Costa, en van Davo-renner Julian Mertens. Slechts Een renner uit het peloton kon de sprong nog maken, Jeroen Van den Berghe. De rest was gezien...

Stefan Kolen_uit_WeeldeDe zeven leiders bouwden hun voorsprong stelselmatig uit... een halve minuut werd 1 minuut en 1 minuut werden uiteindelijk dik 2 minuten. De sterke Amerikanen probeerden intussen hun twee Belgische mede-aanvallers zoveel mogelijk energie te laten verspillen, iets wat volgens sommigen niet altijd even sportief gebeurde. En wat iedereen al zag gebeuren, gebeurde ook net voor het ingaan van de laatste ronde. William Barta en Jonathan Brown flitsten samen weg en pakten al gauw tien seconden. Zij hielden stand en in de spurt om de zege was Brown de betere van Barta.

Twaalf seconden later spurtte Jeroen van den Berghe naar een derde plek, net voor Connor Brown en Philp O'Donnell. Even later werden Adrien Costa en Julian Mertens zesde en zevende. Ruim twee minuten later was Jens Berckmans "the best of the rest" voor Daan Noyens.

Toch werd de uitslag nog gewijzigd. De jury had namelijk onrechtmatig spurten van Van den Berghe opgemerkt en verwees hem naar de vijfde plaats, waardoor het podium volledig Amerikaans kleurde. Een woeste Van den Berghe ging nog verhaal halen, maar werd zonder pardon wandelen gestuurd. Achteraf gaf hij wel toe even van zijn lijn te zijn afgeweken, maar hij vond de sanctie toch te zwaar. Daarbij haalde hij nog uit naar de Amerikanen die hij onsportief koersgedrag verweet. Hij verklaarde onderweg veelvuldig uitgedaagd te zijn door de jongens die hem aanporde om voluit mee te werken in de ontsnapping. Bovendien zou één van hen aan zijn zadel getrokken hebben toen Jeroen in de laatste ronde in de tegenaanval wou gaan... maar dat ziet de jury natuurlijk niet, besloot Van den Berghe zijn betoog.

Junior Van_den_BergheDe IJsklokje-boys Smets en Verheyen werden respectievelijk 20ste en 21ste en waren daarmee tevreden, Stefan Kolen legde beslag op plaats 23. Kolen voelde zich vrij goed vertelde hij ons achteraf. Zijn vroege aanval plaatste hij enkel met de bedoeling om al snel in een mooie kopgroep te belanden, tevergeefs. Maar vooral het feit dat dit nog maar zijn derde wedstrijd was na een herstelperiode vanwege een blessure stemde hem tot tevredenheid. Hij wil zich de komende weken in ieder geval nog laten opmerken. Mogelijk komt hij volgende week woensdag ook aan de start van de avondwedstrijd voor juniores in Ravels (Gilseinde).

En zo werd een geslaagde wielerdag afgesloten in Weelde. In de tent werd nog duchtig nagesproken over de koers, werden uiteraard weer verhalen van vroeger opgedist, en hoopte men nu reeds op een vervolg van dit wielertweeluik. Tot volgend jaar dan maar !


Uitslag : Juniores Weelde GP Van Raak

fotoreeks : Juniores Weeldestraat Kermis

Meer foto's van beide wielerwedstijden