Trofee Ysklokje front
De Trofee IJsklokje is de tweede wedstrijd van een wielerdrieluik voor juniores binnen de grenzen van de gemeente Ravels.
Naast de wedstrijden met Weeldestraat kermis en Eel kermis telt ook deze koers mee voor het wielercriterium van de gemeente Ravels. Woensdagavond was het weer zover, even voor half zeven verzamelden 61 jongelingen op het Gilseinde ter hoogte van zaal Molenhof. In minder dan twee uur haspelden ze de 86 kilometer af, Daan Noyens bleek de sterkste.

Trofee Ysklokje_-_Gert_Smets_ment_peletonDe avondkoers op het Gilseinde trekt jaarlijks veel deelnemers. Daar zijn diverse redenen voor. Zo zijn de examens dan net achter de rug, is het er meestal mooi weer en zorgt de organisatie steeds weer voor een flink aantal premies. Ook de publieke belangstelling is er altijd groot, onze gemeente heeft dan ook een hele wielertraditie.

Trofee Ysklokje_-_Noyens_en_Van_den_Berghe_in_aanvalOm vooraf al een winnaar naar voor te schuiven moest je meer geluk dan wielerverstand hebben, de deelnemerslijst was er namelijk eentje om duimen en vingers van af te likken. Zo verscheen ondermeer Jeroen Van den Berghe aan de start, twee weken geleden nog ijzersterk aan het werk in Weelde. Verder nog topper binnen het junioren-circuit zoals Jens Berckmans, Robin Jacobs, Ferre Peeters, Senne Leysen, Julian Mertens, Daan Noyens, Stijn Caluwe en de Nederlander Max Mol. Bovendien schreven ook zeven Amerikanen, drie Nederlanders, twee Australiërs en één Italiaan zich in, net zoals Weeldenaar Stefan Kolen en IJsklokje-renners Gert Smets. Dat beloofde alvast, iedereen klaar voor 20 rondjes van 4,2 kilometer !

Trofee Ysklokje_-_Weeldenaar_Stefan_KolenAl van bij de start waren er ontsnappingen, ondermeer met eerste premiepakker Jens Berckmans en even later met het duo Noyens-Van de Berghe. Het peleton liet echter niet begaan en enkele ronden later zat het pak alweer bijeen. Er werd stevig doorgefietst, de 17- en 18-jarige renners zouden een gemiddelde halen van ruim 43,5 km/u, en tot halfweg koers raakte er niet echt iemand weg.

Totdat Julian Mertens, Robin Jacobs en de Nederlander Danos Gerritsen aan de haal gingen. Hun aanval was de inleiding van een beslissende vlucht met liefst 18 juniores, waaronder ook de ondervermijdelijken Noyens, Van den Berghe, Berckmans, Leysen en Mol. Ook onze dorpsgenoot Stefan Kolen zat op de juiste trein, het peleton reageerde te laat en streed voor de verdere ere-plaatsen. Zij volgden al snel op een minuut, later zou dat nog oplopen tot bijna vier minuten.

Trofee Ysklokje_-_Winnaar_NoyensDe winnaar zat dus in de kopgroep, waar de Amerikaan Thomas Carter geregeld aan de boom schudde en ook tal van premies wist te sprokkelen. Toch waren het de Nederlander Danos Gerritsen en Joran Michielsen die uiteindelijk voor de zege leken te gaan strijden toen zij op drie ronden van het einde alle registers opentrokken. Dat was echter zonder bedrijvige Daan Noyens gerekend. De renner van de Kastelse Durvers, die de afgelopen weken al meerdere malen dichte ereplaatsen behaalde, knalde in één ruk naar het duo toe om het onmiddellijk achter zich te laten. In de laatste rechte lijn kwamen Jeroen Van de Berghe en Jens Berckmans nog fel opzetten, maar Noyens hield op de streep nog drie seconden over en pakte zo zijn eerste maar dik verdiende bloementuil van het jaar. Daarachter werd de Nederlander Mol vierde op tien seconden. Bij de kopgroep, die in de finale nog in drie stukken brak, werd Stefan Kolen uiteindelijk 14de, een knap resultaat in zijn pas vierde wedstrijd van het jaar.

Het peleton, met daarin IJsklokje Cycling renner Gert Smets die 52ste werd, finishte op bijna vier minuten. Negen coureurs haalden de eindstreep niet.


Trofee Ysklokje_-_Noyens_en_wedstrijdsponsor_Paul_Van_GilsIn de tussenstand van het wielercriterium van de gemeente Ravels staat Jeroen Van Den Berghe nu aan de leiding met 7 punten. Noyens (10ptn) en Berckmans (11ptn) staan tweede en derde. Verder in de top tien volgen Mol (22ptn), Mertens (23ptn), Kolen (37ptn), De Visscher (40ptn), Van Gael (44ptn), Damen (47ptn) en Bertels (60ptn). De volgende en laatste wedstrijd voor de criterium wordt in september verreden ter gelegenheid van Ravels-Eel kermis.

UitslagTrofee IJsklokje Gilseinde Ravels 25/06/14

FotoreeksTrofee IJsklokje 2014 (A.J.)