cultuurprijs2016

Woensdagavond vonden in GC De Wouwer de uitreikingen plaats van de cultuurprijs 2016.
Deze award werd enkele jaren geleden in het leven geroepen door de Ravelse Cultuurraad en de raad zocht dit keer een opvolger voor Aloïs Vinckx (2003), Frans Vloemans (2007), Anton Wilke (2012), Stan Grooten (2013).

 

Steeds moeilijker….

Het wordt net als voor andere verenigingen steeds moeilijker om interesse los te weken voor eender welk evenement, en dat geld ook voor cultuur.
Ondanks herhaalde pogingen om een goed werkend dagelijks bestuur op poten te zetten zijn er geregeld leden die de raad vaarwel zeggen zodat er telkens nieuwe mensen moeten worden aangetrokken.   
Ook vanavond werden er weer kandidaten voorgesteld die allen dankbaar in de schoot van de raad werden opgenomen. De nieuwe raadsleden zijn Frans Severijns, zelf lik van een drietal culturele verenigingen en afkomstig uit Poppel. Ook Hans Adriaensen, lid van een buurtcomité en Iosif Pousanidis, oprichter van de vereniging van de Helleense Gemeenschap in onze regio.
Nadat een drankje aan de aanwezigen was aangeboden stak voorzitter Filip Hendrikx van wal met de algemene vergadering met het overlopen van het voorbije jaar en de adviezen die er waren gegeven aan de gemeente. Deze adviezen zijn niet bindend maar worden toch meestal ernstig genomen door het schepencollege en de gemeenteraad van onze gemeente.
 
jongSNK cultuurprijs 

JSNK trotse winnaar van Cultuurprijs ‘Young Talent 2016’

snk cultuurprijs2snk cultuurprijsDe vele jonge muzikanten van JSNK waren woensdagavond 19 oktober 2016 naar GC de Wouwer afgezakt onder het mom van het opluisteren van de Algemene Vergadering van de Cultuurraad met een kort  "à la carte" concertje.
Omstreeks 19.30u werd de Algemene Vergadering dan ook officieel geopend door voorzitter Filip Hendrickx, om snel te vervolgen met het plezante en pittige concertje van JSNK. De muzikantjes zetten o.l.v. dirigente Yvonne Peters alweer hun beste beentje voor en lieten zien en vooral horen wat zij met z’n allen uit die mooie instrumenten kunnen toveren. Het publiek wist de muziekkeuze met nummers als De Efteling en Cheerleader duidelijk te smaken en genoot!
Er was dan ook verbazing op de vele jonge gezichten af te lezen toen de voorzitter van de Cultuurraad zich vervolgens opnieuw tot de muzikanten richtte. JSNK Weelde werd bedankt voor het mooie concertje, maar daarmee was lang nog niet alles gezegd!
Vervolgens volgde de bekendmaking van JSNK als welverdiende winnaar van de Cultuurprijs ‘Young Talent 2016’. Tijdens de speech van Schepen van Cultuur Jef Van de Pol werd onder andere verwezen naar de intensieve jeugdwerking binnen de moederfanfare SNK Weelde, met als prachtig resultaat de jeugdfanfare JSNK met zijn 54 leden, waarvan 44 onder hen onder de 20 jaar! Ook de verschillende verdiensten van JSNK kwamen aan bod, met naast hun prachtige concerten in de gemeente zelf zeker ook de uitmuntende resultaten op de Nationale Solistenwedstrijden van Vlamo (maar liefst 5 eerste en tweede plaatsen) en de Belgische Kampioenstitel voor muzikant Guy Woestenburg. Meteen werd ook duidelijk gemaakt dat deze prijs zeker niet alleen de winnaars van de wedstrijden, maar alle muzikanten van JSNK in de bloemetjes wil zetten voor hun harde werk en inzet!
Dirigente Yvonne Peters en voorzitter Jan Convents mochten vervolgens de Cultuurprijs in ontvangst nemen, waarna de muzikantjes ook van hun dirigente een zeer mooi woord van dank en lof kregen toegesproken. De gezichtjes straalden en de vele JSNK’ers waren stuk voor stuk trots en blij met deze erkenning van de gemeente.
 
jozef cultuurprijs 

Muzikale carrière prijs 2016 gaat naar Iosif Poursanidis.

jozef cultuurprijs3jozef cultuurprijs2De prijs voor  muzikale carrière gaat dit jaar uit naar een Griekse inwijkeling in onze gemeente. Iosif Poursanidis,  “Jozef”  voor zijn Vlaamse en Nederlandse vrienden woont al een vijftal jaren in Ravels en heeft er al een uitgebreide vriendenkring gemaakt die zich vooral in de muzikale wereld situeert.
Hij werd geboren in Elassona in Griekenland en studeerde psychologie , informatica en elektrotechniek.
Iosip speelt bouzouki, gitaar, tabouras en keyboards,  hij heeft muzieklessen (bouzouki) gehad van Theodoros Kaklanis in Elassona toen hij 11 en 12 jaar oud was. In 2010 volgde hij pianolessen van Olga Mertsalova aan de muziekschool Grosveld te Tilburg. Hij houdt zich vooral bezig met het componeren van muziek en het tekstschrijven daarvoor.
In 1998 was hij het stichtend lid van de muziekband "Terirem" te Elassona, is in Griekenland onder andere lid van het Panthessalieke Syndicaat van Muzikanten, van de Vereniging van Muzikanten van Noord-Griekenland en (in België sedert 2014) van de band "De Zingende Zaag".
 

Zingende Zaag.

Het is pas sinds hij begon met de jamsessies bij de Zingende Zaag dat we in Ravels konden kennismaken met de vele muzikale kwaliteiten van Jozef. Er is geen enkel instrument vreemd voor deze muzikale duizendpoot. Alles wat hij in zijn handen neemt klinkt alsof hij het reeds jaren kant.
Voor zijn gehele oeuvre ontvangt hij hiervoor de Ravelse Muzikale Carrièreprijs 2016.
Wil u eens een keer genieten van zijn muzikale talenten naast het klassieke Griekse repertoire, dan moet u eens een avondje afzakken naar het “repetitiekot” van de Zingende Zaag in Weelde. In een ontspannen sfeertje kan u genieten van wereldmuziek, pop, er komt desnoods zelfs een schlager voorbij…. Ik geloof dat er elke donderdag jamsessies zijn waar u zelfs uw eigen muzikale talenten kan tonen.
 
jozef2
 

1rawepo camera   FOTOREPORTAGE UITREIKING RAVELSE CULTUURPRIJS 2016  © RAWEPO