ooievaars poppel20210306

Gisteren streken in de loop van de vooravond een hele bende ooievaars neer in de bomen langs de Pastorijstraat te Poppel.

Omstaanders en bewoners waren er als de kippen (?) bij om dit belangrijke bezoek vast te leggen.

157969296 589296295363347 1629341337025963726 nMet z’n 14 in één boom.

Het was echt niet zomaar één ooievaar, Merel de Bresser telde zelfs op een gegeven moment 14 stuks in een boom, toch wel hoogst merkwaardig.

We hebben verder niets gehoord over bepaalde bestellingen die de baby-transporteurs zouden hebben afgeleverd, al zou dit zomaar kunnen na de zwoele lockdownmaanden van het voorjaar van vorige lente….

Vroeger dan andere jaren ?

De terugkeer van ooievaars uit het zuiden kwam dit jaar opvallend vroeg op gang. In vergelijking met andere trekvogels zijn ooievaars altijd vroege vogels geweest, maar dit jaar streken ze al twee weken eerder neer in België. Hoe komt dit en welke gevolgen heeft dit op hun broedseizoen?

Ooievaars brengen de lente mee.

Of luiden ze eerder het einde van de winter in? Ooievaars behoren bij de allereerste lentegasten onder de trekvogels. Ze keren al vroeg op het jaar terug uit hun wintergebieden: meestal rond half februari. Dit jaar streken er begin februari zelfs al tien ooievaars neer in het Zwin. Dat trekvogels vroeger terugkeren is geen nieuw fenomeen. Ook de voorgaande jaren keerden veel vogelsoorten vroeger op het jaar terug uit het zuiden. Hoe komt dat? Werden ze weggejaagd uit hun overwinteringsgebied of kregen ze een duwtje in de rug van een sterke zuidoostenwind? Nee, er is een andere, simpele verklaring: ze trekken minder ver weg tijdens de winter. Vroeger vlogen ooievaars duizenden kilometers richting Afrika, maar nu overwinteren ze vaak ergens in het zuiden van Europa. (bron: www.onzenatuur.be)

foto's: Merel dB

X

Right Click

Koken kost geld ..... foto's en video's maken kost ook geld :-)