• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
donderdag 6 oktober 2022

cdb secreataris ambassade 

Onder de titel ‘Uitdaging’ is afgelopen zondag een boek gepresenteerd over een avontuurlijke autoreis van Antwerpen naar het Afrikaanse land Gambia.

Deze ‘Challenge’ wordt al elf jaar georganiseerd door het echtpaar Gaby en Cor de Bresser uit Poppel.

 

cdb uitdagingLevenswerk van Cor de Bresser in boekvorm gegoten.  

Het eerste exemplaar over het levenswerk van deze inwoners van Poppel werd in ontvangst genomen door de secretaris van de Gambiaanse ambassade bij de EU in Brussel. In het boek wordt onder meer beschreven hoe twee afgedankte Poppelse schoolbussen naar Gambia werden gereden en daar een tweede leven kregen.

Het boek ‘Uitdaging’ is geschreven door de Noord-Brabantse schrijver Paul Spapens uit Moergestel (vlakbij Tilburg). Samen met zijn vrouw deed Hennie van Schooten maakte hij de tocht in maart 2017. Deelnemers aan de Challenge rijden met een tweedehands auto naar Gambia. Daar wordt de auto verkocht. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject. De spectaculaire reis voert de deelnemers dwars door de Sahara en is 7.200 kilometer lang. 

 

Niet altijd zonder gevaar. 

De Challenge is niet zonder gevaar. Om die reden worden de avonturiers in Mauritanië 24 uur per dag bewaakt door gewapende militairen. De Challenge is een combinatie van avontuur en inzet voor goede doelen. Sinds de Challenge in oktober 2006 voor de eerste keer vertrok is bijna een half miljoen euro aan hulpgelden door de Challengers in Gambia geïnvesteerd. Het gaat altijd om kleine projecten die door het kleinschalige en laagdrempelige karakter mensen dichter tot elkaar brengt.

 

Paul Spaepens, specialist in het schrijven over erfgoed en identiteit.

cdb speechPaul Spapens is als schrijver gespecialiseerd in onderwerpen die te maken hebben met immaterieel erfgoed en identiteit. Daarnaast publiceerde hij twee reisboeken, steeds van reizen die hij per fiets samen met zijn vrouw Hennie van Schooten maakte. Het boek ‘Uitdaging’ is zowel een avonturenverhaal als een ode aan de mensen die de Challenge organiseren en hen die deze reis voor het goede doel maken. 

Aan de Challenge hebben  tientallen mensen uit België meegedaan. De avontuurlijke tocht is onverminderd populair. In oktober aanstaande vertrekken weer meer dan dertig teams vanuit Antwerpen onder leiding van Gaby en Cor de Bresser uit Poppel.

 

Het boek ‘Uitdaging’ telt 250 pagina’s. Er staan veel spectaculaire foto’s in. Het kost 10 euro en is te bestellen via het emailadres van de voorzitter van de organisatie die de Challenge Antwerpen-Banjul organiseert: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aan portokosten wordt 6 euro extra in rekening gebracht.

 

Foto: 

Gaby en Cor de Bresser uit Poppel overhandigen het eerste exemplaar van het boek aan Kaoussou Darry. Hij is de secretaris van de ambassade van Gambia in Brussel. Foto: Hennie van Schooten.