• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
zondag 29 november 2020
NIEUWTJES
IMG 5708

De presentatie van het boek “60 Jaar vliegen in Weelde” van de auteurs André & Dirk Jansens bracht gisteren heel wat volk naar het Gemeentehuis van Ravels. Bijna de voltallige Gemeenteraad was present wat er toch op wijst dat dit boek speciale betekenis heeft voor onze gemeente.


Vanaf het begin heeft de gemeente het initiatief van schrijver Jansens mee ondersteund door zich garant te verklaren om een aantal exemplaren aan te schaffen die als relatiegeschenken kunnen worden gegeven bij de gemeentelijke belangrijke bezoeken, of recepties en dergelijke.

IMG 5696Naast een belangrijke familiale delegatie van de verschillende generaties Jansens die ondertussen al jaren geleden hun roots hebben gewisseld met het voor ons verre Limburg, was er ook een belangrijke militaire delegatie die met belangstelling naar het boek uitkeek.  Oude collega’s uit het militaire verleden waren present naast enkele kameraden van het eerste uur zoals bakker Van Tichgelt. Als je die twee samen zet regent het urenlang anekdotes over de vroege jaren van het vliegveld, zo probeerde bakker Van Tichgelt de eerste straaljagers met stokken en kastanjes uit de lucht te schieten …. Tot de militaire politie ze op de vlucht kwam jagen, of door boswachter Pol Van Gompel die destijds heer en meester was in de bossen rondom het vliegveld, ook zijn weduwe was present om een boek in ontvangst te nemen voor bewezen diensten van “Pol” zaliger .

Een andere belangrijke groep aanwezigen waren de spotters, ofwel fotografen die alle bewegingen op het vliegveld van dichtbij volgen, co-schrijver/researcher Dirk op kop. Dirk spendeerde als hoofd research voor het vliegveld vele dagen om alles te verifiëren waar mogelijk en leverde zo ook naast zijn foto's een belangrijke bijdrage aan het boek. Deze spotters zorgden voor een groot aantal van de meer dan 500 foto’s in het boek  en waren nog geen klein beetje trots dat ze er bij konden zijn voor deze speciale gelegenheid. 

Zonder sponsoren was het boek nooit tot stand gekomen, ook zij waren op de afspraak en deelden in de dankwoorden van de gebroeders, schrijvers Jansens.

Burgemeester Walter Luyten benadrukte nogmaals de speciale band die Weelde, en bij uitbreiding Ravels heeft met het vliegveld, maar hield het kort. Schrijver Jansens is namelijk naast schrijver ook een begenadigd en ludiek spreker, die moeite heeft met het fenomeen tijd als hij eenmaal op dreef komt. Wanneer hij zijn toespraak begon met de voorbereidingen van het vliegveld in 1952 en …. 20 minuten later in 1958 was aangekomen brak bij sommige aanwezigen die André wat kennen het koude zweet uit…..  Gelukkig was hij zich hiervan wel bewust en rondde hij zijn dankwoord af met enkele ludieke anekdotes en knipoogjes waarna nog een gezellige babbel en receptie volgde die werd aangeboden door de gemeente Ravels.

IMG 5727 IMG 5706 IMG 5729 IMG 5733

Speech burgemeester Walter Luyten.

IMG 5682Hartelijk welkom op het gemeentehuis voor de voorstelling van het boek :”60 jaar vliegen in Weelde”.

Met heel veel plezier is het gemeentebestuur gastheer bij de voorstelling van dit prachtige boek. Toen kolonel André Jansens ons anderhalf jaar terug contacteerde en vertelde omtrent zijn intentie om een boek uit te geven over het vliegveld van Weelde was het gemeentebestuur onmiddellijk bereid hem hierbij te steunen.

En wij hadden meerdere redenen hiertoe. Eerst en vooral is er de carrière van André, de manier waarop hij als kleine jongen , geboren in de nadagen van de tweede wereldoorlog , opgegroeid in een kleine plattelandsgemeente ( want dat was Weelde in die tijd) , als zoon van de dorpssmid , geconfronteerd met de aanleg van een militair vliegveld, een jongensdroom verwezenlijkt , gevechtspiloot wordt en een schitterende militaire carrière uitbouwt.

Het zou kunnen dienen als scenario van een hollywoodfilm… maar achter dit contextueel fantastische verhaal zit een jongen, een militair, een intelligente man, gedreven, loyaal, betrouwbaar en ambitieus. Iemand met duidelijke doelstellingen … en dit is het echte verhaal , wat leidde tot  deze mooie carrière , waar wij in Weelde nog altijd fier op zijn.

Weelde zendt zijn zonen uit. André, uw dorp , uw familie , uw leeftijdsgenoten , ze zijn trots op u.

Iedere dag rollen er nieuwe boeken van de pers. Wij leven in een virtuele maatschappij en het boek komt in de verdrukking, niettemin is het goed dat dit boek geschreven is.

Indien André en Dirk niet het initiatief genomen hadden tot het schrijven van dit boek zou er onvermijdelijk een stukje ‘Weeldse militaire geschiedenis’ verloren gegaan zijn. Dit boek brengt een aantal collectieve herinneringen terug in de huiskamer, en het illustreert de onlosmakelijke band tussen Weelde ( het dorp) en het vliegveld : reeds meer dan 60 jaar.

André en Dirk , wij zijn, als gemeentebestuur , als Weeldenaren heel fier en blij met dit prachtige boek. Het is een historisch en anekdotisch meesterwerk, maar ook een prachtig relatiegeschenk voor de gemeente in haar vele contacten.


Hartelijk dan voor de fijne samenwerking en het oerdegelijke boek, ook dit typeert u.

Ik dank u

WL06062014 

U kan meer foto's van deze unieke boekpresentatie bekijken in het fotoalbum van Rawepo, zie link hieronder.
 
FOTOREPORTAGE : PRESENTATIE BOEK 60 JAAR VLIEGEN IN WEELDE.


Militaire loopbaan André Jansens

Dirkme CONTROLE-F16 F16cockpitme Andre-Jansens-Red-Flag-1984


Hierna kan u nog kijken naar de filmreportage van de hand van André Vermeeren
book 1_styleKenmerken van het boek
336 bladzijden met ruim 500 foto’ (de meesten in kleur) en 150 illustraties

Formaat A 4 in harde kaft 
Kostprijs bedraagt € 29,95 exclusief verzending 

Bestelling, betaling en verzending
Advies bij bestelling: bevestig leveringsadres via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Verzendingskosten (België) bij afhaling in Kiala-punt in je buurt bedragen € 5 
Verzendingskosten (België) bij thuislevering door BPost bedragen € 8 
Betaling van het boek + verzendingskosten van je keuze op naam van André Jansens IBAN BE78 0017 2504 6986 


Vanaf midden juni 2014