• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
zondag 9 augustus 2020
NIEUWTJES

Vanmiddag is de nieuwe evenementencaravan voorgesteld van de gemeente Ravels.
evenementencaravanDit project werd in eerste instantie door de gemeente Ravels onderzocht maar te duur bevonden, een samenwerking bleek wel mogelijk in een later stadium zodat Baarle-Hertog, Merksplas en Arendonk ook aan boord stapten. Het subsidiëringsprogramma LEADER van Markaante Kempen kwam over de brug met wat centen en zo werd het project geboren.
Samen met onze omliggende gemeentes Baarle-Hertog, Merksplas en Arendonk kunnen we vanaf heden beschikken over een caravan waarin al het nodige voorhanden is om kleine tot middelgrote evenementen ondersteuning te bieden op logistiek vlak.

In de caravan zijn ondermeer een geluidsinstallatie, een party tent, gezelschapsspelletjes, vuilnisbakken, een blusapparaat en andere zaken aanwezig die niet meer via de uitleendienst hoeven te worden aangevraagd. Buurtverenigingen en kleine sportevenementen kunnen dus met deze caravan gouden zaken doen.
IMG 0075Voor de maximale exposure van de caravan werd beroep gedaan op Rens Grooten , de kleinzoon van onze gemeentelijke kunstenaar Stan Grooten. Rens maakte er een eenvoudig, maar goed overwogen ontwerp van waarin jong en oud zich snel konden vinden.
Als u meer info wil hebben over deze evenementen caravan moet u op de gemeentelijke diensten zijn, daar moet u snel bij zijn want onze vier gemeenten beschikken maar over één enkel exemplaar.

MEER INFO OVER DIT PROJECT

De gemeentebesturen van Arendonk, Baarle-Hertog, Merksplas en Ravels kochten dit jaar samen een caravan aan die ze omvormden tot evenementencaravan. De caravan bevat alles wat een vereniging of buurtcomité nodig heeft voor een geslaagd evenement.
De caravan stockeert immers een aantal materialen die nuttig zijn voor het organiseren van een activiteit, buurt- of straatfeest (o.a. spelmateriaal, vuilnisbakken, muziekinstallatie, een partytent, enz.). Bovendien is het een prachtig middel om (buurt)feesten/evenementen op te fleuren. Jong artistiek talent Rens Grooten zorgde ervoor dat de caravan een blikvanger is voor elk oog.

In 2014 kunnen lokale verenigingen en buurtcomités gratis gebruik maken van de caravan en hun buurt of evenement in vervoering brengen.

Het reserveren van de evenementencaravan kan rechtstreeks via de gemeente Ravels, Gemeentelaan 60, 2381 Ravels, tel. 014 65 67 04
of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de cultuurdiensten van de gemeenten:

Cultuurdienst Arendonk, Vrijheid 29, 2370 Arendonk
014 40 90 99 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Cultuurdienst Baarle-Hertog, Parallelweg 1, 2387 Baarle-Hertog
014 69 80 70 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Cultuurdienst Merksplas, Markt 1, 2330 Merksplas
014 63 94 42 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Cultuurdienst Ravels, Kloosterstraat 4,2380 Ravels
014 65 21 55 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Achtergrondinformatie over de projectindieners

Het was de gemeente Ravels die met de idee van de evenementencaravan voor de pinnen kwam en haar buurgemeenten zover kreeg tot intergemeentelijke samenwerking. Vanaf het najaar 2012 tot de dag van vandaag zaten de gemeentes Arendonk, Baarle-Hertog, Merksplas en Ravels rond de tafel om de idee uit te werken. Iedere gemeente deed ook zelf een duit in het zakje om het project te realiseren.
De caravan zal de gemeente Ravels (Weelde) als standplaats hebben omdat hun uitleendienst voldoende is uitgebouwd en omdat zij de meest centrale gemeente is van de vier gemeentes.

Achtergrondinformatie subsidieverleners

LEADER is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling en een methode van samenwerken van onderuit (bottom-up) georkestreerd en dit specifiek voor actoren op het platteland.

LEADER staat voor "Liaison Entre Actions de Dévelopment de l'Economie Rurale". Het biedt kansen aan vernieuwende en duurzame initiatieven op het platteland, bedacht en uitgewerkt door mensen ter plaatse.

De LEADER-methodiek wordt toegepast door een zogenaamde Plaatselijke Groep (PG). Dit is een soort jury die beslist over het toekennen van subsidies aan plattelandsprojecten. Voor de MarkAante Kempen bestaat deze PG uit 40 leden. De Plaatselijke Groep-leden komen deels uit lokale overheden van de deelnemende gemeenten en uit het plaatselijke verenigingsleven. Maar ook mensen uit het middenveld, de landbouwsector, natuurverenigingen en geïnteresseerde burgers maken deel uit van deze groep.

LEADER-gebied MarkAante Kempen is erkend voor de periode 2008-2013. Tijdens deze periode kunnen goedgekeurde projecten rekenen op Europese, Vlaamse en Provinciale steun en middelen.

Kernwoorden van LEADER:
- PLATTELANDSONTWIKKELING (in de brede zin van het woord)
- GEBIEDSGERICHT (de 10 Noordkempische gemeenten van het gebied)
- BOTTOM-UP (ideeën groeien van onderuit)
- PARTNERSHIPS (aanzetten tot samenwerking van verschillende actoren)
- INNOVATIEF (vernieuwende plattelandsideeën in de ruime zin van het woord)
- GEÏNTEGREERD (verschillende plattelandsthema's worden samengebracht)
- NETWERK EN SOCIALE COHESIE GEBIED
- LOKAAL GEFINANCIERD
- EXPERIMENTEEL EN GEDURFD

De Plaatselijke Groep (PG) van het LEADER-gebied MarkAante Kempen ondersteunt de 21 plattelandsprojecten met een totaalbedrag van 648.973 euro. Hiervan ging 7.406,75 euro steun naar de evenementencaravan.

Zie: www.leadermarkaantekempen.be

Koning Boudewijnstichting
De Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Minister van Landbouw en Plattelandsbeleid via de Vlaamse Landmaatschappij stellen beide 100.000 euro per jaar ter beschikking van de campagne 'Buurten op den buiten' (Projecten van bewoners voor hun buurt of dorp in een landelijke omgeving). 5000 euro hiervan ging naar de evenementencaravan.
In deze bewonersprojecten voor hun buurt of dorp gaat het vooral om projecten die:
- de kwaliteit van het (samen)leven in een buurt of dorp verbeteren,
- de contacten bevorderen tussen een ruime en diverse groep van bewoners,
- alle buurt- of dorpsbewoners aanspreken.
Zie: http://www.kbs-frb.be

Achtergrondinformatie over de inhoud van de caravan
De caravan omvat:
- een partytent
- een geluidsinstallatie
- twee verlengkabels
- een lichtslang
- drie vuilnisbakken
- een EHBO-kit
- een brandblusapparaat
- een aantal spelboeken
- twee goaltjes
- een schminkkoffer
- een aantal volksspelen

Achtergrondinformatie over de ontwerper

Rens Grooten (21 jaar), student Lerarenopleiding Plastische Opvoeding en Project Kunstvakken op de Thomas More Hogeschool in Turnhout, ontwierp de caravan.
Een project rond graffiti en sjablonen in zijn opleiding inspireerde hem om deel te nemen aan de wedstrijd 'ontwerp onze evenementencaravan' en deze kunstvorm in de praktijk om te zetten.
Hét retro-icoon uit de sixties, de Streamline (Silver Bullet) caravan was de basis voor zijn idee.