• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
maandag 29 november 2021

dorien en joyce kop

Vandaag is er een uitspraak gekomen in het beroep dat de 33-jarige Bas Harmsen had tegen een gedeelte van zijn gekregen straf. Zowat twee maanden geleden werd hij door de Turnhoutse politierechter veroordeeld voor zijn aandeel in het ongeval waarbij de tienermeisjes Dorien Van Sprengel en Joyce Baelemans in de vroege ochtend van 3 december 2011 om het leven kwamen. Vooral het ontvluchten van het ongeval werd hem zwaar aangerekend. Na vandaag is die opgelegde straf echter nog slechts een peulschil van wat de politierechter hem eerder oplegde.

bas harmsen_blur-189x225Bas Harmsen kreeg voor het ongeval zelf een maand rijverbod opgelegd en een boete van 1100 euro. De rechter stelde hem namelijk voor 1/5de aansprakelijk voor de botsing, de rest van de aansprakelijkheid legde de politierechter bij de bestuurster van de scooter, Dorien Van Sprengel.

Voor het feit dat hij vluchtmisdrijf pleegde en geen hulpdiensten verwittigde kreeg Harmsen een zwaardere straf opgelegd. Het vonnis luidde drie jaar rijverbod en een jaar celstraf, waarvan 2/3de effectief. Het is tegen deze straf dat de bestuurder van de bestelwagen beroep aantekende.

Op de zitting van 18 december vroeg Harmsen een werkstraf van 250 uur ter vervanging van de opgelegde celstraf, vandaag werd het vonnis in beroep uitgesproken.

Op deze_plaats_stierven_de_meisjes_dagelijks_komen_vrienden_en_kennissen_nog_langsDe strafrechter behield het rijverbod van 2 jaar (+ 1 jaar voorwaardelijk), inclusief de verplichte theorie- en praktijklessen om zijn rijbewijs terug te krijgen, maar van de rest blijft weinig over. De celstraf verdween uit het vonnis en in de plaats daarvan krijgt Harmsen een werkstraf van amper 150 uur, terwijl hijzelf 250 uur had voorgesteld. De geldboete blijft wel behouden. De rechter staafde zijn uitspraak door te melden dat de beklaagde een blanco strafblad had, dat hij niet onder invloed was en dat hij niet gewoon is weggereden, maar eerst een kijkje zou zijn gaan nemen. De rechter nam de woorden van Harmsen dus voor waarheid aan. 

De feiten dateren dus van ruim 3 jaar geleden. Op 3 december 2011 kruisten Dorien Vansprengel (19) en Joyce Baelemans (16) op een scooter het kruispunt in Weelde-Statie. Daarbij werden ze gegrepen door de bestelwagen van Bas Harmsen. De bestuurder, die op een voorrangsweg reed, stopte een eindje verderop en keerde te voet terug naar het kruispunt. Enkele minuten later reed Bas H. weg zonder de politie te waarschuwen. De meisjes stierven ter plaatse. Later onderzoek wees uit dat Harmsen te snel gereden zou hebben. Een ongeval was wellicht onvermijdbaar geweest bij een correcte snelheid, maar de impact had veel kleiner geweest.

De reacties van de ouders en familieleden van de tienermeisjes zijn na de definitieve uitspraak van vandaag dan ook hard. De vader van Joyce kan niet begrijpen dat zoiets mogelijk is. "Deze straf is een lachtertje en een zware slag voor alle nabestaanden. Hiermee promoten ze wat mij betreft het plegen van vluchtmisdrijf. Ze worden er toch maar nauwelijks voor gestraft, of er nu doden bij betrokken zijn of niet".

10922345 878463015508106_3069850950323415995_oDe broer van Joyce verwoordde het zo : "2 meisjes doodrijden (ok, het ongeval was niet expres), en vluchtmisdrijf plegen op de manier dat hij (Bas H.) het gedaan heeft en er maar een werkstraf van 150 uur voor krijgen + 2 jaar rijverbod. Dit is de naam straf niet waard."

Ook de vader van Dorien kwam met een stevige repliek : "GEZOCHT RECHTERS DIE IN BEROEP WEL EEN ZWAARDERE STRAF DURVEN UITSPREKEN,2 JAAR RIJVERBOD EN 150 UUR WERKSTAF OM 2X VLUCHTMISDRIJF TE PLEGEN?WAAR IS HIER DE GERECHTIGHEID?????EN WIJ ALS FAMILIE BLIJVEN WEER ACHTER MET EEN KATER,DIT IS GEEN SLAG IN ONS GEZICHT DIT IS EEN WARE UPPERCUT?BEDANKT GERECHT VAN BELGIE!!!!!!!!!"

Deze laatste uitspraak staat te lezen op een intussen opgerichte facebook-pagina die als titel ‘Gerechtelijke dwalingen of laffe rechters’ kreeg. Hierop kan iedereen op zijn manier reageren over deze zaak of soortgelijke gevallen. Amper enkele uren na de opening van de pagina werd ze al meer dan 300 keer "geliked".

Link naar de pagina : https://www.facebook.com/pages/Gerechtelijke-dwalingen-of-laffe-rechters/878411875513220