• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
zondag 16 mei 2021

situatie 19 03 2020   

Na het eerste geval van covid-19, enkele maanden geleden,  kwamen de volgende meldingen van verdere infecties langzaam.

Twee maanden later is curve in een constante, exponentieel groeiende stroom veranderd. Deskundigen (en ik reken mijzelf daar absoluut niet onder) maken zich zorgen over deze zogenaamde exponentiële curve.

Als het aantal gevallen elke twee dagen zou blijven verdubbelen, zouden er zonder quarantaine maatregelen in België op 10 april ongeveer 5 miljoen gevallen zijn. Dat is de helft van onze totale bevolking.

situatie Nederland 19 03 2020Nederland gebruikt een heel ander soort, veel preciezere kaart om de burger te informeren. Kijk op de legende hoe u deze moet lezen...

Bron: https://www.rivm.nl/coronavirus-kaart-van-nederland-per-gemeente

Pure wiskunde.

Dat is wiskunde, geen profetie. De verspreiding kan worden vertraagd volgens gerenommeerde professionals in volksgezondheid, als mensen "sociale afstand" beoefenen door openbare ruimtes te vermijden en in het algemeen hun beweging beperken.

Maar zonder enige maatregelen om het te vertragen, zal covid-19 zich maandenlang exponentieel blijven verspreiden. Om te begrijpen waarom, is het leerzaam om de verspreiding van een nepziekte door een populatie te simuleren.

We zullen onze nepziekte “SIMULITIS” noemen. Het “SIMULITIS” virus verspreidt zich misschien nog gemakkelijker dan covid-19 in onze simulatie: wanneer een gezond persoon in contact komt met een zieke, wordt de gezonde persoon per definitie ook ziek.

VRIJE VERSPREIDING

Laten we eens kijken wat er gebeurt als “SIMULITIS” zich verspreidt in een gemeenschap met slechts 200 mensen. We zetten iedereen in deze virtuele gemeenschap op een willekeurige positie, bewegen in een willekeurige hoek en we maken één persoon ziek per contact met een ander persoon.

Merk op hoe de helling van de bruine curve, die het aantal zieken vertegenwoordigt, snel stijgt naarmate de ziekte zich uitbreidt en vervolgens afneemt naarmate mensen herstellen. De roze curve geeft in de vier simulaties de herstelde patiënten weer.

Onze simulatiegemeenschap is klein,  dus onze “SIMULITIS” kon zich snel over de hele bevolking verspreiden. In een grotere, dicht op elkaar levende gemeenschap zoals België, met  zijn 10.5 miljoen inwoners, kan de curve lange tijd steiler worden voordat hij begint te vertragen.  Aan het exponentiële tempo van verdubbeling dat we nu ervaren, zou  in België op 10 april de helft van de bevolking besmet zijn, 5 miljoen mensen.

POGING TOT QUARANTAINE

Als het gaat om de echte covid-19, zouden we echter liever de verspreiding van het virus vertragen voordat het een groot deel van onze bevolking infecteert. 

Oeps! Zoals gezondheidsdeskundigen zouden verwachten, bleek het onmogelijk om de zieke bevolking volledig af te sluiten van de gezonde.

Een gezondheidscommissaris van een grote stad legt dit uit: "Veel mensen werken in de stad en wonen in aangrenzende provincies, en vice versa. Kunnen mensen worden gescheiden van hun families? Hoe kan elke weg worden geblokkeerd? Hoe zouden allerlei voorraden de bewoners bereiken kunnen? “

Hoogleraar mondiaal gezondheidsrecht Lawrence Gostin: "De waarheid is dat dit soort vergrendelingen zeer zeldzaam zijn en nooit echt effectief ."

MATIGE SOCIALE AFSTAND

Gelukkig zijn er nog andere manieren om een uitbraak te vertragen. Gezondheidsfunctionarissen moedigen mensen aan om openbare bijeenkomsten strikt te vermijden, vaker thuis te blijven en afstand te houden van anderen. Als mensen minder mobiel zijn en minder met elkaar omgaan, heeft het virus minder kans om zich te verspreiden.

Sommige mensen gaan nog steeds uit. Misschien kunnen ze niet thuis blijven vanwege hun werk of andere verplichtingen, of misschien weigeren ze gewoon om waarschuwingen voor de volksgezondheid op te volgen. Die mensen worden niet alleen zelf zieker, ze verspreiden ook vaker “SIMULITIS”.

Laten we eens kijken wat er gebeurt als een kwart van onze bevolking blijft bewegen, terwijl de andere driekwart een strategie hanteert van wat gezondheidsdeskundigen 'sociale afstand' noemen.

UITGEBREIDE SOCIALE AFSTAND

Meer sociale afstand houdt nog meer mensen gezond en mensen kunnen worden weggeduwd van openbare plaatsen door hun allure te verwijderen.

“We moeten de wens beheersen om in de openbare ruimte te zijn door de openbare ruimte af te sluiten.” zeggen de virologen.

Om nog meer “social distancing” te creëren zien we hieronder de laatste simulatie. Waar we eerst nog een kwart van de bevolking vrij lieten  bewegen, zien we hier wat er gebeurt als nog 1 op 8  personen zich vrij beweegt doorheen de bevolking.

De vier simulaties die je zojuist hebt bekeken 

VRIJE VERSPREIDING  -  POGING TOT QUARANTAINE,   -  GEMATIGDE SOCIALE AFSTAND   -  UITGEBREIDE SOCIALE AFSTAND - waren willekeurig. 

Zelfs met verschillende resultaten zal gematigde sociale afstand doorgaans beter presteren dan de poging tot quarantaine, en uitgebreide sociale afstand werkt meestal het beste. Hieronder is een vergelijking van uw resultaten.

verspreiding tabel

SIMULITIS” is niet covid-19, en deze simulaties vereenvoudigen de complexiteit van het echte leven enorm. Maar net zoals “SIMULITIS” zich verspreidt via de netwerken van stuiterende ballen op je scherm, verspreidt covid-19 zich door onze menselijke netwerken - door onze landen, onze steden, onze werkplekken, onze families. En denk eraan, net hetzelfde als een balletje die over het scherm stuitert, kan het gedrag van één persoon rimpeleffecten veroorzaken die verre mensen raken.

NIET REALISTISCH WANT….

In één cruciaal opzicht lijken deze simulaties echter in niets op de realiteit: in tegenstelling tot “SIMULITIS” kan covid-19 doden. Hoewel het sterftecijfer niet precies bekend is, is het duidelijk dat de oudere leden van onze gemeenschap het grootste risico lopen te sterven aan covid-19.

'Als je wilt dat dit realistischer is,' zei een viroloog expert nadat hij een voorbeeld van dit verhaal had gezien, 'zouden een belangrijk aantal balletjes moeten verdwijnen wegens overleden…...'

Bron: Washington Post

 

Nvdr: we willen nogmaals benadrukken dat bij Rawepo geen experts zitten, op geen enkel vlak is ons zelfs al verweten. We proberen enkel zo goed mogelijk te informeren over zaken die voor heel erg veel mensen (ook voor ons zelf)  niet te vatten zijn.  Het spijt ons diep als sommigen zich hierdoor beledigd of gekwetst voelen, dat is nooit onze bedoeling geweest.