• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
zaterdag 8 mei 2021

verschillende maskers1

We geraken stilaan gewend aan het feit dat Corona nog een tijdje onder ons zal zijn. We bereiden ons dus maar best voor op het najaar....

Een goede reden voor ons allen om er toch op een volwassen en verantwoordelijke manier mee om te gaan. De regering verplicht voorlopig nog steeds het dragen van maskers niet in winkels… Het is dus je eigen beslissing. Als je dan toch voor jezelf hebt besloten om een masker te dragen om anderen, maar ook jezelf te beschermen, lees dan vooral verder.

Dus je wilt een gezichtsmasker dragen? Goed, u wil er zelf toe bijdragen om corona de wereld uit te helpen!

Een dagelijks groeiend aantal bewijzen ondersteunt het idee dat het dragen van gezichtsmaskers in het openbaar, zelfs als u zich goed voelt, de verspreiding van het coronavirus kan tegengaan - omdat mensen het virus zelfs zonder symptomen kunnen verspreiden. Dat is de belangrijkste reden om een masker te dragen: om andere mensen tegen jou te beschermen.

Foto boven van links naar rechts: een nekbeschermer (ook bekend als een buff) die over het hoofd glijdt; een KN95-ademhalingsmasker, een versie van het N95-ademhalingsmasker dat wordt gebruikt in ziekenhuizen; een geplooid chirurgisch masker (onder de KN95); een stoffen masker.

Gezichtsmaskers kunnen de drager ook enige bescherming bieden, maar hoeveel varieert sterk, afhankelijk van het type masker. Geen enkel masker biedt volledige bescherming en ze mogen niet worden gezien als een vervanging voor fysieke afstand van minstens 6 voet van anderen, het zogenaamde social distancing. Regelmatig handen wassen en het vermijden van drukte. Wanneer je maskers combineert met die maatregelen, kunnen ze een groot verschil maken.

Maar wat voor soort masker is het beste?

Bij het kiezen van een masker zeggen experts dat ze zich moeten concentreren op de stof, pasvorm en ademend vermogen. Hoe goed een masker beschermt, is een functie van zowel het gebruikte materiaal, als hoe goed het je gezicht afdicht. Maar als u er niet goed doorheen kunt ademen, dan draagt u het minder snel, omdat het niet comfortabel aanvoelt.

Hier is een blik op verschillende soorten maskers die je zou kunnen overwegen en hoe effectief ze zijn om de mensen om je heen te beschermen - en ook jezelf of je familie.

Omdat vele experts zeggen dat mensen in het openbaar stoffen gezichtsbedekkingen moeten dragen, zullen we het in de eerste plaats hebben over stoffenmaskers. Maar als je een medisch masker of masker hebt gekocht, scroll dan naar beneden voor een aantal belangrijke opmerkingen, zoals hoe je bijvoorbeeld kunt zien of je een nepmasker gekocht hebt.

verschillende maskers1 

Een nekhoes en een stoffen masker

Stoffen maskers

Overweeg eerst de stof zelf. 'De strakheid van het weefsel is erg belangrijk. Dat is het eerste waar ik mensen naar zou willen vragen', zegt hoogleraar Guha, hoogleraar moleculaire engineering. Om uw stof te controleren, houdt u ze tegen een lampje: als u de omtrek van de afzonderlijke vezels gemakkelijk kunt zien, zal het geen geweldig filter maken.

Onderzoekers zeggen dat een strak geweven 100% katoen een goede gok is. Dat komt omdat op microscopisch niveau de natuurlijke vezels in katoen de neiging hebben meer driedimensionale structuur te hebben dan synthetische vezels, die gladder zijn, zegt Christopher Zangmeister, een onderzoeker bij het NIST. Die 3D-structuur kan meer blokkades creëren die een inkomend deeltje kunnen stoppen, legt hij uit.

Zangmeister was co-auteur van een nieuwe studie in ACS Nano die testte hoe goed tientallen verschillende materialen werden gefilterd. Terwijl twee synthetische stoffen, waaronder ook eentje van 100% polyester, het goed deden, stonden de meeste synthetische stoffen onderaan de lijst, zegt hij. Maar zelfs een masker gemaakt van synthetische vezels is beter dan helemaal geen masker, voegt hij hier nog onmiddellijk aan toe.

Denk aan meerdere lagen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat maskers gemaakt van meerdere lagen effectiever zijn in het blokkeren van kleine deeltjes.

Een goede optie: een masker gemaakt van twee lagen strak geweven stof met een ingebouwd zakje waar je een filter in kunt plaatsen, zegt May Chu, epidemioloog en  co-auteur van een studie van 2 juni in Nano Letters over de filtratie-efficiëntie van huishoudelijke maskermaterialen.

De beste gok voor het materiaal dat als filter in een stoffen masker steekt, is polypropyleen. Dat is afgeleid van plastic, zegt Chu. 'Als je naar de syoffenzaak gaat, zoek je naar Oly-fun, de merknaam van die stof. Het wordt ook wel spunbond genoemd', zegt Chu, die wetenschappelijk adviseur is van de Wereldgezondheidsorganisatie en heeft geholpen bij het opstellen van haar recente gedetailleerde richtlijnen voor stoffen maskers.

Chu zegt dat polypropyleen geweldig is als fysiek filter, maar heeft nog een ander voordeel: het houdt een elektrostatische lading vast. Het gebruikt met andere woorden de kracht van statische elektriciteit. Denk aan de statische hechting die kan optreden wanneer je twee stukken stof tegen elkaar wrijft. Dat is eigenlijk wat er met deze stof gebeurt: dat "vastklampende" effect houdt inkomende en uitgaande druppels vast. 'Dat is wat je wilt - het vasthouden is wat belangrijk is', zegt Chu.

En in tegenstelling tot andere materialen, houdt polypropyleen zijn elektrostatische lading in de vochtigheid die ontstaat wanneer je uitademt, zegt Yi Cui, een andere professor in materiaalkunde en engineering aan de Stanford University, die samen met Chu de Nano Letters-studie schreef.

Cui en Chu merken op dat polypropyleen zijn elektrostatische lading verliest als je het wast, maar je kunt het opladen door het te strijken of door het ongeveer 20 seconden met een plastic handschoen te wrijven. Cui zegt dat een tweelaags strak geweven katoenen masker alleen al ongeveer 35% van de kleine deeltjes kan filteren. Maar het toevoegen van een filter gemaakt van twee lagen geladen polypropyleen zou die filtratie-efficiëntie met maar liefst 35% kunnen verhogen. Je wilt toch een katoenen laag die het dichtst bij je gezicht zit, zegt hij, omdat het een comfortabeler materiaal is.

Als je de polypropyleenstof niet kunt bemachtigen, pak dan tissues: neem twee vellen gezichtsweefsel, vouw ze om en stop ze in de zak van je masker, zodat je een filter met vier lagen krijgt dat je dagelijks kunt vervangen . 'Verrassend genoeg bieden de vier lagen papier je voldoende bescherming', zegt Chu - hoewel weefsels niet de extra kracht van elektrostatische lading hebben.

Als geen van beide opties om één of andere reden haalbaar zijn, zal een masker gemaakt van drie of meer lagen strak geweven katoen ook goed werken, zegt Chu.

Hoewel sommige sites online hebben gesuggereerd dat koffiefilters goede maskerfilters kunnen zijn, raden beide vorsers dit allebei af. Zangmeister merkt op dat het door koffiefilters moeilijk te ademen is, dus je ademt uiteindelijk rond het filter in plaats van erdoorheen.

'Stel je voor dat je een slang hebt. Je steekt je duim over een deel ervan en het water gaat er gewoon omheen. In dit geval gaat de [lucht] stroom rond dat filter', wat het doel van het gebruik van een filter teniet doet, hij legt uit.

Vorm is ook van belang: het vermogen van een masker om deeltjes uit te filteren, hangt niet alleen af van waaruit het is gemaakt, maar ook van hoe goed het aansluit op uw gezicht. Als het gaat om stoffen maskers, zijn diegene die strak om je gezicht zitten het best, zegt Cui. Maskers met plooien of plooien zijn ook een goede keuze: de plooien zetten uit zodat je meer lucht door de stof zelf laat stromen in plaats van naar buiten te lekken door openingen aan de zijkanten van het masker. Maskers met een plat ontwerp aan de voorkant zijn minder effectief, zegt hij.

Nog een truc om de afdichting van je masker te verbeteren: voeg een laag pantynylon toe. Knip een stuk van ongeveer 20 tot 25 cm lang, van boven naar beneden, en trek deze bovenop je masker. Dit dwingt deeltjes die anders rond de losse randen van het masker zouden zijn gegaan en ingeademd om in plaats daarvan door het masker te gaan, wat ze kan filteren, geeft de onderzoeker nog mee als extra tip.

Hoe zit het met nekwarmers (ook bekend als buffs)? Vaak gemaakt van synthetisch materiaal, zijn ze ontworpen om je gezicht, neus en mond te bedekken en om je heen te wikkelen. "Theoretisch zou er minder kans zijn dat de lucht lateraal uit de zijkanten ontsnapt zoals bij een masker dat aan de zijkant open is", hoorden we één van de artsen zeggen die werkt aan het COVID-19 reactieteam.

Vermijd maskers met uitademventielen. Sommige stoffen en wegwerpmaskers worden aan de voorkant geleverd met een uitademventiel. De klep maakt het gemakkelijker om uit te ademen, maar geeft ook ongefilterde lucht af, dus het beschermt anderen niet als je besmettelijk bent. En anderen beschermen is de belangrijkste reden om een masker te dragen.

Hou het schoon. Experts zeggen dat stoffen maskers dagelijks met zeep of afwasmiddel en warm water moeten worden gewassen. Zorg ervoor dat het masker volledig droog is voordat u het opnieuw gebruikt, aangezien een nat masker het ademen moeilijker kan maken en de groei van micro-organismen kan bevorderen.

verschillende maskers3

Een KN95-masker en een chirurgisch masker.

Medische maskers

N95-maskers zijn ontworpen om een strakke afdichting rond de neus en mond te creëren. Bij correct dragen kunnen ze ten minste 95% van de kleine deeltjes in de lucht blokkeren. Deze maskers zijn geweldig om zowel de drager als de mensen rondom de drager te beschermen. Een reden waarom ze zo effectief zijn: N95's zijn gemaakt van vele lagen fijne polypropyleenvezels, die, zoals we hebben besproken, de kracht van statische elektriciteit gebruiken om inkomende en uitgaande deeltjes en druppeltjes op te vangen.

Maar experts zeggen dat goede N95's schaars blijven en nog steeds moeten worden gereserveerd voor gezondheidswerkers en eerstehulpverleners. Als je een N95 in handen krijgt, moet je ook weten dat sommige van deze ademhalingstoestellen nep zijn. De Preventie Centra hebben enkele tips voor het herkennen van een namaakmasker.

Een KN95-ademhalingmasker wordt gereguleerd door de Chinese overheid; net als een N95 zou het minstens 95% van de kleine deeltjes in de lucht moeten filteren. Uit testen is echter gebleken dat de daadwerkelijke prestaties van veel van de KN95’s die overal te koop van erbarmelijke staat is.

Hoewel sommige vervalsingen inderdaad ten minste 95% van de deeltjes kunnen wegfilteren, "zijn sommige catastrofaal slecht. Sommige vallen uit elkaar in onze handen", zegt Dr. Cramer, wiens recente werk met PanFab zich richtte op het spotten en testen van nepmaskers. Proberen om te bepalen of een KN95 vals is, kan moeilijk zijn, zegt hij, maar hier is een veelbetekenend teken: als de verpakking zegt dat het door NIOSH is goedgekeurd, vertrouw het dan niet - omdat een overheidsinstantie zoals NIOSH nooit een masker goedkeurt dat is gemaakt volgens de norm van een ander land. 

Kort gezegd: als u een KN95 heeft, weet dan dat het mogelijk is dat u niet zoveel bescherming krijgt als u denkt. Zorg er dus voor dat u die andere hygiënische maatregelen om u te beschermen, inclusief fysieke afstand zeker handhaaft 'Zelfs het dragen van een echt ademhalingstoestel maakt je niet onoverwinnelijk, dus die gewoonten zijn hoe dan ook goed', zegt Cramer.

Chirurgische maskers zijn wegwerpbedekkingen die losjes rond het gezicht worden gedragen. Hoewel er ook hiervan een groot tekort was aan het begin van de pandemie, werden ze in de loop der laatste maanden steeds breder beschikbaar. Ze zijn in de eerste plaats ontworpen om andere mensen tegen de drager te beschermen en om grote deeltjesdruppels of spetters in de lucht te blokkeren, hoewel niet erg kleine deeltjes. Veel chirurgische maskers zijn gemaakt van papier, maar sommige zijn gemaakt van polypropyleen, zegt Lisa Brosseau, een onderzoeksadviseur. Uit onderzoek is gebleken dat chirurgische maskers de overgrote meerderheid van de ademhalingsdruppels die door een geïnfecteerde persoon worden uitgestoten, kunnen blokkeren. Maar hoe goed een chirurgisch masker u, de drager, beschermt tegen kleinere deeltjes kan sterk variëren wanneer het wordt getest met dezelfde methoden die worden gebruikt om N95-ademhalingstoestellen te testen. Een door Cui (Infectie Ziekten Onderzoekscentrum) getest chirurgisch masker blokkeerde bijvoorbeeld ongeveer 30% van de kleine deeltjes, terwijl andere tot 80% filterden.

Brosseau zegt dat ze enkele chirurgische maskers heeft gezien die zijn vrijgegeven voor medisch gebruik en een betere filtratie-efficiëntie hebben, maar de meeste maskers die in de wereldwijd worden verkocht, hebben het goedkeuringsproces in het land van verkoop niet doorlopen.

Eind van het verhaal:

Ongeacht of u een doek of chirurgisch masker kiest, zegt ze, houd er rekening mee dat dit niet betekent dat u plotseling langdurig nauw contact met anderen kunt hebben. Deze maskers bieden je misschien een paar extra minuten bescherming, zegt ze, maar 'geen uren. Geen lange periodes'.

welk masker

Bron: npr.org

Foto’s: Max Posner / NPR