• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
donderdag 29 september 2022

teststraat1

Net als het vaccinnatiecentrum op Weelde Depot pauzeert de teststraat volgende week.

Omdat op dit moment de besmettingscijfers het toelaten, wil dokter Kris Bayens hen deze week rust geven want de toekomst is erg onzeker.

teststraat3

Als afsluiter van het jaar was voor de gelegenheid een korte “bedankborrel”  georganiseerd voor de medewerkers.

Van de gelegenheid maakte dokter Kris Bayens gebruik om een aantal mensen te bedanken voor deze soms helse periode die achter de rug ligt.

Hij deed dit door het vertellen van een klein verhaaltje hoe de teststraat ontstaan en verlopen is tijdens deze periode.

“Begin 2020 werden we in Ravels geconfronteerd met het Corona virus en de eerste positieve patiënten werden getest in het WZC te Ravels. Op dat moment was het al een huzarenstukje om de zogenaamde PCR tests te pakken te krijgen. Met de 3 eerste positieve test was te trein vertrokken en die is niet meer echt gestopt. Vanaf toen gingen we als artsen nauwer samenwerken op een manier die voordien ongekend was. Vooral dokter Ines moet ik daarvoor bedanken die in deze eerste donkere en zware tijden heel veel werk verricht heeft in het WZC.

Jammer genoeg is het WZC erg zwaar getroffen tijdens deze periode. We hebben daar veel uit geleerd,  vele woonzorgcentra hebben daarna hetzelfde meegemaakt.

De zomer passeerde daarna en ondertussen werd er gedebatteerd over teststraten in Vlaanderen. Vanuit mijn positie binnen ELZ wist ik dat er in onze regio nog mogelijkheid was om naast Blairon in Turnhout nog een tweede teststraat kon worden opgericht. Samen met Ravels, Hoogstraten en Arendonk konden er subsidies worden vrijgemaakt voor een teststraat en welke andere locatie is meer geschikt dan Weelde Depot.  Naast een teststraat werd door de huisartsen ook een infectiespreekuur georganiseerd in het wachterslokaal van Weelde Depot. Het lokaal bestuur van Ravels was erg bereidwillig en alles was snel beklonken.

Nu moesten we nog op zoek naar testpersoneel. Het Rode Kruis kon als omkaderend personeel dienst doen en wie kan er beter testen dan verpleegkundigen. Vanuit de Eerstelijnszone was ik al bekend geraakt met ene Cindy die werkzaam was binnen de gemeente Ravels die ik al en paar maal was tegen gekomen in het bestuur van de cluster Zorg.

© RAWEPO

© RAWEPO

© RAWEPO

Cindy vond op korte termijn een paar verpleegkundigen bereid om mee te komen werken als tester in onze teststraat. Ik had ze wel gewaarschuwd dat dit geen spurtje ging worden maar een lange marathon. Ook tijdens weekends, soms onverwacht lange dagen enz…  Ja ja zei ze, we gaan ervoor…. wij kunnen dat aan!

Al heel snel had Cindy een ploeg verpleegkundigen bijeen waarop we altijd kunnen rekenen, tot op vandaag toe. Om even te kaderen hoe we op hen kunnen rekenen heb ik nog een anecdote….

Toen ik vorige week een telefoontje kreeg van Cindy met de vraag…. ‘Ja Kris, we hebben misschien een probleem op kerst en oudejaarsavond’…. Ik dacht toen, ja waarschijnlijk heeft ze geen mensen kunnen vinden om op Kerst of Oudejaar te komen werken in de teststraat… maar neen, dat was het probleem niet. Neen, de vraag was wie de stalen zou komen ophalen van op kerst en oudejaarsavond.

Toen hebben we eens overlegd waarom we geen pauze zouden kunnen nemen. De cijfers laten het momenteel nog toe. Iedereen heeft zo hard gewerkt dat dat moet kunnen.

Ook de mensen van het Rode Kruis zijn van onschatbare waarde geweest, vooral op het administratieve vlak waren ze belangrijk.

Ondertussen waren we al een hele tijd bezig en we geraakten 2020 zonder al te grote kleerscheuren door. We bleven paraat, ook voor de mensen die op vakantie wilden in de zomer stonden we klaar zodat we een meerwaarde konden bieden voor onze eigen bewoners.

En toen kwamen  oktober en november eraan…. Binnen enkele weken werd er een bom gelegd door het virus en ging het helemaal mis, ook in de Kempen. We moesten alweer snel opschakelen van 1 testlijn naar 3 testlijnen om de toeloop aan te kunnen. Van 70 à 100 mensen per dag schoten de cijfers omhoog naar pieken naar sommige dagen 450 tests per dag.

Daarom, iedereen bedankt voor deze enorme inzet. Het is de komende week een rustweek, profiteer ervan want we gaan u in januari heel erg hard nodig hebben. Ik ben niet zeker dat ons record van 450 tests zal standhouden.

Als extraatje had Kris ergens een kerstwinkel leeg gekocht en had voor iedereen een aandenken mee. Iedereen kon een doos kerstballen meenemen om zijn huis op te fleuren.

teststraat2

koenAls vertegenwoordiger van het lokale bestuur was ook Schepen van Welzijn, Volksgezondheid, Kinderopvang, ICT en Sport Koen Rombouts aanwezig. Hij moest vooral dokter Kris zelf bedanken voor zijn functie en daadkracht in de Eerstelijnszone Kempenland.

“Onze zone heeft ontzettend veel te danken aan deze mensen die op een laagdrempelige manier toegang hebben geboden aan de faciliteiten die hier zijn gecreëerd. Dat is geen verdienste van het lokaal bestuur, dat is helemaal jullie verdienste. Als ik daarstraks met Kris sprak over de afgelopen tijd werd duidelijk dat, hoewel corona bij sommige mensen het slechtste naar boven heeft laten komen, het bij velen ook het beste naar boven heeft laten komen. Dat zie ik in het fantastische vrijwilligerswerk, zowel bij de professionals als bij de vrijwilligers en als lokaal bestuur kunnen we daar enkel trots op zijn.”