• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
zaterdag 8 mei 2021

natuurpunt

Natuurpunt is het ganse jaar een baken voor mensen die graag in de natuur verkeren.

Ook zij hebben in deze winterperiode een drukke agenda klaar voor de liefhebbers.

4 JANUARI Driekoningenwandeling in het Turnhouts Vennengebied

Het wordt een fijne activiteit voor gezinnen: bijeenkomst om 18.00 u. in de KLEIN ENGELANDHOEVE, Klein Engeland 29 Turnhout, en niet aan de stal “het schaddekot “ zoals gemeld in de HAAKLEWIE. We starten met het voorlezen van een driekoningenverhaal en gaan daarna op stap voor een korte wandeling.De kinderen mogen uiteraard verkleed zijn.Na de wandeling bieden we een stukje cake en een warm drankje aan. Wie een boon vindt in het het stukje cake, krijgt een verrrassing cadeau. Omdat we graag weten hoeveel cake en drank we moeten voorzien: graag inschrijven: ten laatste vrijdag 27/12/2019 bij Richard Vergaelen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Deelname 5 euro per gezin, ter plaatse te betalen.

De wandeling eindigt rond 19.00 u. Daarna kunnen we nog nagenieten in de Klein Engelandhoeve tot 20.30u.

Info: Richard Vergaelen, 0494 39 36 87, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

11 JANUARI: Werkdag in het Turnhouts Vennengebied

Bijeenkomst: 09.30 u., Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29, Turnhout

Kom je graag een dagje meehelpen in het TVG?

Meebrengen: laarzen en werkhandschoenen, eventueel een bijltje of een kapmes, knapzak en drank voor wie wil blijven in de namiddag. Einde: 16.00 u.

Info: Win Bosmans, 0499 36 29 81, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

12 JANUARI: Maandelijkse wandeling in het Turnhouts Vennengebied: WINTERWANDELING

Het wordt een lange winterwandeling van 8 km. Trek je wandelschoenen maar aan voor een deugddoende trip. Bijeenkomst: 13.30 u.aan de parking van de  Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29, Turnhout. Onze ervaren gidsen Rik Hendrix en Win Bosmans vertellen over fauna en flora tijdens de winterperiode. Ook dan is er in het vennengebied van alles te beleven. Honden kunnen aangelijnd mee.

Einde: 16.00 u. Info: Rik Hendrix en Win Bosmans, 0479 76 08 10 of 0499 36 29 81,

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

13 JANUARI: Ecosystemen onder druk van het klimaat: Wetenschapscafé in café Barzoen te Turnhout

Onze Natuurpuntafdeling Turnhoutse Kempen is mede-organisator van dit evenement. Bijeenkomst: 20.00 u. in café Barzoen, Cultuurcentrum De Warande te Turnhout.Een wetenschapscafé brengt wetenschap op café. Sinds begin 2013 bestaat dit initiatief ook in Turnhout.In een informele sfeer kan iedereen op een laagdrempelige manier met onderzoekers in contact komen en in discussie gaan. Sara Vicca, professor biologie aan de Universiteit van Antwerpen houdt op 13 januari een boeiende lezing over een bijzonder actueel thema “Ecosystemen onder druk van het klimaat”

Het einde is voorzien om 23.00 u. Eeen vrijblijvend steuntje van 2 euro wordt in dank aanvaard.

 

18 JANUARI: Snoeien in het Kijkverdriet

Lekker in de buitenlucht de handen uit de mouwen steken. Onze natuur zal er blij mee zijn, zeker als je meehelpt aan het beheer van ons Kijkverdriet. Bijeenkomst om 13.00 u. aan het Boshuis, Jachtweg 27, Ravels

We gaan aan de slag met snoeiwerk. Laarzen of waterdicht schoeisel zijn nodig, het nodige materiaal is aanwezig en we zorgen voor een opkikkertje. Einde: 16.00 u. Info: Daniel Coenen, 0495 60 76 88, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

18 JANUARI: Werkdag in de Dombergheide

Je ziet het zitten om mee de handen uit de mouwen te steken? Altijd welkom om mee te werken aan het beheer van onze natuurgebieden. Bijeenkomst: 09.00 u., wandelknooppunt 73, Watertappingstraat, Turnhout

We werken alleen bij droog weer. Pauze tussen 12.00 u. en 13.00 u. Meebrengen: laarzen, handschoenen en werkkledij. Eventueel knapzak en drank.

Einde: 16.00 u. Info: Peter Loyens, 0475 75 05 65, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

19 JANUARI: Maandelijkse wandeling in de omgeving van de Ravelse gewestbossen.

Ook in de winterperiode is wandelen in onze bossen een verkwikkende ontspanning. Reken daarbij nog de toffe uitleg van onze gids en je namiddag kan niet meer stuk.Het thema van deze wandeling is: winters leven in het bos! Honden kunnen aangelijnd mee. Bijeenkomst: 13.30 u., Boshuis Ravels, Jachtweg 27 Ravels. Wandelschoenen zijn aanbevolen. Einde: 16.00 u.Daarna kan je nog nagenieten in het chalet van het Boshuis tot 18 u. In 2020 zal het chalet op zondag open zijn vanaf 11 u.

Info: Richard Vergaelen, 0494 39 36 87, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

26 JANUARI: Doe je mee aan Grote Vogelweekend in het Natuurpunt Museum?

Tijdens het Grote Vogelweekend van Natuurpunt worden in duizenden tuinen in Vlaanderen tegelijk de vogels geteld die komen meesmullen in je tuin. Ook dit jaar zetten wij onze tuinvogels extra in de kijker met een feest voor vogels en bezoekers! Je kan opnieuw op 2 plaatsen terecht. Zowel in natuurgaard De Wending als in het Natuurpunt Museum is heel wat te beleven.

Op wandelafstand van het Natuurpunt Museum ligt Natuurgaard De Wending. Daar kan je wandelen door de tuin, zie je hoe je verschillende voederhangers en voederpotjes kan maken en ontdek je welke vogels daar te vinden zijn.

In de tuin van het Natuurpunt Museum kan je de vogels in actie zien op de voederplaats. Met een verrekijker in de hand kan je ze van dichterbij bekijken. Een gids helpt je met het herkennen van de vogels en in het museum kan je de opgezette vogels te bewonderen.

Op beide locaties kan je in een gezellige cafetaria terecht om te genieten van een (warm) drankje of streekbier.

Kortom, beide locaties zijn een bezoek waard, een activiteit voor klein en groot!

Nieuw dit jaar is een pop-up winkel in het Natuurpunt Museum! Een winkeltje met vogelvoer, voederkastjes, leuke natuurspullen en boeken. Hou onze Facebookpagina in de gaten om te zien wat er te krijgen is.

Organisatie: Voor de locatie aan het Natuurpunt Museum: Natuurpunt Museum en Natuurpunt Turnhoutse Kempen.Voor de locatie bij het Woonzorgcentrum De Wending in samenwerking met de Zorggroep Orion en de Vlaamse Landmaatschappij.

Meer info: http://vogelweekend.natuurpunt.be/ , Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 014-47 29 55, https://www.facebook.com/NatuurpuntMuseumEnErfgoed, https://www.facebook.com/NatuurgaardDeWending

 

29 JANUARI: Een heel toffe activiteit voor kinderen: zelf vogelvoer maken in het Boshuis

In de winter hebben vogels het moeilijk om het nodige voedsel te vinden. Wil je ze een handje helpen? Hartelijk welkom op onze workshop vogelvoer maken. We komen samen om 14.00 u. in het Boshuis, Jachtweg 27, Ravels. Je kan je uitleven tot 17 u om de vogels later in je tuin te verwennen met het voedsel dat je hebt aangemaakt. Wees daar maar trots op!

Info: Toon Moeskops, 0476 81 41 12, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.