OPGELET: Op 30 april organiseert Schepen van Landbouw Kaat Pelkmans in samenwerking met de gemeente Ravels een bijkomende info- en ondersteuningssessie voor wie bezwaar wil indienen. De mensen kunnen dan tussen 19u-21u in de Wouwer hun bezwaren komen indienen tegen het natuurbeheerplan en tegen MAP7.
Afgelopen week verzamelden een zestigtal landbouwers en grondeigenaars zich in de gemeentezaal van Ravels-Eel voor een informatiesessie over een nieuw natuurbeheerplan van Natuurpunt.
De bijeenkomst werd georganiseerd door Boerenbond, die de betrokkenen toelichting gaf over het ingediende type 4-natuurbeheerplan voor de zone 'Kijkverdriet' in het Turnhouts Vennengebied.
Het beheerplan heeft betrekking op 148,51 hectare, grotendeels landbouwgebied, waarvan ongeveer 19 hectare 'deelnemende percelen' zijn – gronden in eigendom van Natuurpunt. Daarop wil men onder andere “vochtige heischrale graslanden” ontwikkelen. De rest van de percelen valt binnen het zogenaamde ‘globale kader’, dat dient als ruimtelijk referentiekader maar op zich geen juridische gevolgen heeft. Toch vrezen de aanwezige landbouwers dat het plan op termijn gevolgen zal hebben voor het gebruik van hun gronden.
Onvrede over beperkte inspraak
Volgens Iris Janssens van Boerenbond is er te weinig overleg geweest met de lokale landbouwers. “De afbakening van het globale kader gebeurde zonder inspraak van de grondeigenaars,” klonk het. Ook de omvang van het aangeduide gebied roept vragen op. “Wie bepaalt waarom dit gebied zo groot moet zijn?” vroeg Janssens zich af.
Boerenbond en de aanwezige landbouwers maken zich zorgen over mogelijke beperkingen in de toekomst, zoals bemestingsregels of beperkingen rond watergebruik. “Dit beheerplan zou op termijn de waarde van landbouwgronden kunnen aantasten en investeringszekerheid ondermijnen,” aldus Janssens.
Impact op lokale landbouwers
Melkveehouder Olivier Smets uit Ravels, die 24 hectare binnen het globale kader bezit, spreekt van grote onzekerheid: “Wat mogen we nog in de toekomst? Kunnen we blijven produceren zoals van-daag? Die vragen blijven onbeantwoord.”
Ook Jos Bols en Leo Beyens van de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied ondersteunden tijdens de bijeenkomst de bezorgdheden van de landbouwers. Zij verwijzen naar eerdere afspraken met de intendant van het Turnhouts Vennengebied, waarbij was afgesproken dat er geen eenzijdige natuur-ontwikkelingen zouden plaatsvinden zonder dat het volledige ruimtelijke plaatje duidelijk is. Sinds het ontslag van intendant Piet Vanthemsche in juni vorig jaar is er echter nog geen opvolger aange-duid.
Gemeente en Boerenbond dienen bezwaar in
De consultatieperiode rond het beheerplan loopt tot 10 mei. Zowel Boerenbond als de gemeente Ravels bereiden een bezwaarschrift voor. Schepen van Landbouw Kaat Pelkmans (cd&v) benadruk-te dat de landbouwsector al sterk onder druk staat, onder meer door de stikstofproblematiek in het gebied. “Het is belangrijk dat we onze landbouwers blijven ondersteunen en dat er evenwichtige beslissingen worden genomen,” aldus Pelkmans.
Op 30 april organiseert Kaat Pelkmans in samenwerking met de gemeente Ravels een bijkomende info- en ondersteuningssessie voor wie bezwaar wil indienen. De mensen kunnen dan tussen 19u-21u in de Wouwer bezwaren komen indienen tegen het natuurbeheerplan en tegen MAP7.