• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
zaterdag 8 mei 2021

childrescue app

Gisteren lanceerde Child Focus de nieuwe app om vermiste kinderen op te sporen.

Met deze app kunnen de mensen die de app hebben geïnstalleerd een pushbericht krijgen als er iemand in de regio wordt vermist.

Hoe werkt het?

Elk jaar worden er in de EU 250.000 als vermist opgegeven. Dat is één kind elke twee minuten. Kinderen verdwijnen omwille van heel verschillende redenen, zoals geweld, misbruik, verwaarlozing, mishandeling, uitbuiting of armoede. De noodnummers voor vermiste kinderen behandelen gevallen van kinderen die weglopen van huis of uit een instelling waarin ze geplaatst werden, kinderen die ontvoerd worden naar het buitenland door één van de ouders naar aanleiding van een familiaal conflict, kinderen die verdwijnen nadat ze in Europa aankomen in het kader van migratie, kinderen die ontvoerd worden door derden en kinderen die verdwijnen door verloren te lopen, gewond te raken of andere manieren. 

De eerste uren na de verdwijning zijn cruciaal in het opsporingsonderzoek naar vermiste kinderen. Toch zijn er in Europa grote verschillen tussen de opsporingsprocessen en –methoden die gebruikt worden. Samenwerking tussen politie en justitiediensten enerzijds en NGO’s of andere stakeholders anderzijds is het altijd makkelijk en efficiënt, wat leidt tot vertragingen of dubbel werk. Voor n zeker na de introductie van het Amber Alert in heel wat Europese landen, gebruiken heel wat organisaties opsporingsberichten om vlug cruciale informatie te verspreiden bij het grote publiek. Maar ook hier liggen nog uitdagingen: inefficiënte vergaring of verspreiding van informatie waardoor het onderzoek ontspoort; geen mechanismen om alle beschikbare informatiebronnen aan te wenden en te linken, zoals de omgeving van het kind, hun sociale cirkels, social media accounts, vaak gebruikte routes en transport, etc ; geen mogelijkheden om opsporingsberichten te verspreiden op basis van geo-localisatie zodat vooral mensen in de relevante omgeving geactiveerd worden; moeilijkheden om linken te leggen en te bepalen hoe het gaat met de kinderen die teruggevonden werden of aangemeld werden bij de autoriteiten; te weinig internationale samenwerking tussen hulpverleningsvoorzieningen, politie en jusitiediensten en netwerken van organisaties voor vermiste kinderen als het gaat over de verdwijning van niet-begeleide minderjarigen in een migratiecontext.

Op deze uitdagingen wil ChildRescue een uniform en effectief antwoord bieden. Daarom werd een consortium gecreëerd dat zo representatief mogelijk is met stakeholders en experts in deze thematiek. Door een innovatieve kijk op de onderzoekscyclus in dossiers van vermiste kinderen, zal ChildRescue een mooi humanitair doel dienen van collectief bewustzijn en inventiviteit : bijdragen tot een snellere en effectievere oplossing van de verdwijning van kinderen. Het project zal ook met extra aandacht kijken naar de identificatie van niet-begeleide minderjarigen in een migratiecontext, want dit zijn kinderen die erg kwetsbaar en soms genegeerd worden.

ChildRescue zal patronen van interactie en bewustzijn tijdens het onderzoek naar een vermist kind exploreren, door het onaangeroerd potentieel van open-social-linked data naar boven te brengen en zo de achtergrond van een vermist kind beter in kaart te brengen via profiling en voorspellingen op basis van heel wat informatie: persoonlijke, psychologische en sociale informatie en activiteiten. Bij dit alles staat respect voor privacy en persoonlijke gegevens centraal.

ChildRescue zal evidence-based inzichten geven en organisaties die werken rond vermiste kinderen toelaten om geval tot geval op maat geïnformeerde beslissingen te nemen. Via een mobiele app zal een intelligent systeem op basis van geo-localisatie die burgers aanspreken die in de buurt zijn van de plaats waar een vermist kind het laatst gezien werd of waar hij of zij zich mogelijks bevindt. Zij worden onze ‘social sensors’ in het onderzoek waarbij voorbijgangers potentieel bewijsmateriaal kunnen valideren.

ChildRescue zal een modulaire, open source oplossing afleveren die kan gebruikt worden door verschillende organisaties, afhankelijk van hun noden en de mate waarin hun eigen systemen er klaar voor zijn. De resultaten van het project zullen proefdraaien in (a) dossiers van vermiste kinderen door partners die verantwoordelijk zijn voor het Amber Alert en de 116 000 hotline in hun land; en (b) gevallen van vermiste niet-begeleide minderjarigen, ondersteund door het Hellenic Red Cross en complementair met bestaande procedures. Missing Children Europe en het Rode Kruis verzekeren dat de resultaten bekend gemaakt worden bij alle relevante en potentieel geïnteresseerde organisaties in Europa.

Zelflerende logaritmes.

Deze opsporingapp werkt met bepaalde logaritmes die zichzelf kunnen trainen naargelang de binnenkomende gegevens. Daardoor hoopt men meer inzicht te krijgen in verdwijningspatronen die anders over het hoofd kunnen worden gezien. 

De algoritmes zouden ons bijvoorbeeld kunnen aangeven dat kinderen die bijvoorbeeld aan het Atomium verdwijnen, eigenlijk heel vaak in het centrum van Brussel worden teruggevonden.

Nel Broothaerts, Child Focus

 app childfocus