Gisteren werd in het Ravelse Woonzorgcentrum een uniek project geopend, een snoezelruimte voor zowel inwoners van het zorgcentrum als voor personen met een beperking.
Deze ruimte kan mensen een unieke ervaring bezorgen die hen helpt om rust te vinden in stressvolle momenten.
Nadat eerst directeur Van de Putte een korte toespraak hield waarin de samenwerking tussen de verschillende initiatiefnemers werd geprezen die ontstond tijdens dit project, maar die eigenlijk al jarenlang een feit is tussen het WZC en gemeente Ravels. Voeg daarbij nog de vzw “Iedereen Mee” en de twee gemotiveerde (zeg maar gerust) activisten Ans en Myrthe die heel het project naar zich toe hebben getrokken door altijd kort op de bal te zitten en niemand te laten rusten…. En dan kan er op korte tijd heel veel gebeuren.
Vorig jaar was de planning nog dat er in een nieuw pand (dat nog moest worden gebouwd) uiteindelijk een snoezelruimte zou worden gecreëerd, maar te weinig bezetting en subsidieperikelen zorgden ervoor dat een versnelling hoger werd geschakeld toen er ruimte beschikbaar kwam in het WZC zelf.
Omdat er in de gemeente meteen een luisterend oor werd gevonden kon alles in recordtempo worden verwezenlijkt en zodoende beschikt Ravels vanaf heden over de meest unieke snoezelruimte van de regio.
Ook Joke Van de Pol dankte in naam van de ouders van de vzw “Iedereen Mee” allen die participeerden aan het project, zowel het rusthuis als de gemeente en niet te vergeten de bezielers Ans en Myrthe.
Joke eindigde haar dankwoordje met een speciaal daarvoor geschreven gedicht dat heel kort de snoezelruimte omschrijft:
Een plek waar iedereen kan groeien en zintuigen zachtjes openbloeien
waar je zowel mag floreren als prikkels kan reguleren
je rust kan vinden tijdens de dag waar niks moet en alles er zijn mag
Oud-burgemeester Walter Luyten was als laatste aan de beurt en hij kon niet wegsteken dat het project hem heel nauw aan het hart ligt. Door zijn ervaring weet hij als geen ander dat inclusie een mooi woord is dat voor alles in de hedendaagse maatschappij wordt gebruikt, maar in de praktijk oh zo moeilijk te verwezenlijken is. Daarom probeert de gemeente heel bewust een heel sterk sociaal beleid te voeren.
Ravels is en zal altijd een sociale gemeente blijven, zo stelde hij en daarbij wilde hij de grote rol benadrukken van voormalig schepen van Sociale Zaken Koen Rombouts die de drijvende kracht was achter het sociale beleid van de laatste legislaturen van onze gemeente.
Geloof en vertrouwen in elkaar brengt je een heel eind en dit project is daar het levende bewijs van. De samenwerking met het Woonzorgcentrum is een voorbeeld van wat mogelijk is als iedereen zijn schouders onder een project zet.
Wat is een snoezelruimte?
Een snoezelruimte is een ruimte die speciaal is ontworpen om de zintuigen van mensen te stimuleren. De ruimte bevat verschillende soorten sensuele elementen, zoals lichten, kleuren, geuren en geluiden. Het idee achter een snoezelruimte is dat het stimulerende elementen biedt die rustgevend werken en zo helpen bij het verminderen van stress en angst. Een snoezelruimte wordt ook wel een snoezelkamer of een snoezeltuin genoemd.
Door wie wordt een snoezelruimte gebruikt?
Dit type ruimte wordt meestal gebruikt door mensen met een beperking, zoals autisme of een verstandelijke handicap. Het kan ook worden gebruikt door mensen die lijden aan angsten of stress. Snoezelruimten zijn vaak te vinden in zorginstellingen en speciale scholen.
Een snoezelruimte wordt begeleid door iemand die erkend is in het werken met de doelgroep waarvoor de ruimte is bedoeld. De begeleider helpt de gebruikers om te ontspannen en de meest optimale ervaring uit de ruimte te halen.
Hoe ziet een snoezelruimte eruit?
In een snoezelruimte kunnen allerlei verschillende elementen worden aangeboden, afgestemd op de behoeften van de doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld muziek zijn, gezellige verlichting, spelletjes, waterattracties of knuffels. Soms is er ook een massagebank aanwezig. Alles in de ruimte is ontworpen om rust te brengen en stress te verminderen.
Snoezelen is een effectieve methode om mensen met een beperking te ondersteunen. Het kan helpen bij het verminderen van angst, stress en agressie. Ook kan het bijdragen aan een betere nachtrust, meer energie en een algeheel prettiger gevoel. Daarnaast kunnen snoezelruimtes ook een positief effect hebben op de sociale interactie van de gebruikers.