• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
woensdag 10 augustus 2022

2014 Kiev PvG

Ex-Weeldenaar Patrick Van Gompel bracht onlangs een lijvig boek boek uit over zijn journalistieke loopbaan die stilaan op zijn einde loopt, of misschien toch niet...

Het begon allemaal met de gemeenteraad van Ravels in het gemeentehuis van Weelde, op een paar honderd meter van zijn ouderlijk huis aan de Koning Albertstraat.

1978, de start van een dikwijls bewogen loopbaan.

We schrijven, excuseer, hij schrijft 1978. Bijna 44 jaar later heeft hij half de wereld rondgezworven als verslaggever bij VTM-Nieuws. Op 1 februari 2022 gaat hij met pensioen, maar niet op rust. Hij wil een derde leven starten als freelance journalist en hij probeert ook nog een toneelstuk te schrijven over euthanasie. Een blijspel nog wel. Dat is iets voor later, nu is er het boek.

1982 PvG thuis elektr schrijfm draad

Van onze verslaggever te plaatse”

1978 12 juni Rupsenplaag te Weelde Eerste stukIn “Van onze verslaggever te plaatse” schrijft Patrick op meeslepende wijze over vier decennia journalistiek in Vlaanderen en de wereld. Zijn verslaggeving bracht hem tot in de oorlogsgebieden als Irak, Libië, Somalië, Congo, Rwanda, Burundi, Israël en Oekraïne. Maar evengoed aan de telefoon met Mick Jagger -‘Hi Patrick, how are you?’- en bij Pim Fortuyn, de omstreden politicus die later op straat werd vermoord, thuis.

Patrick Van Gompel vertelt in het boek ook over de start van zijn journalistieke loopbaan in zijn geboortedorp Weelde. De titel van het boek had net zo goed Rupsenplaag te Weelde kunnen zijn. De anekdote over de rupsenplaag in Weelde in 1978 -zijn allereerste artikel- is, bijna 45 jaar later nog steeds hilarisch. Zijn activiteiten verspreiden zich eerst over de Noorderkempen als regionaal correspondent voor de kranten. Daarna palmde hij de provincie Antwerpen in bij Radio 2 Omroep Antwerpen, om uiteindelijk voor VTM Nieuws eerst de Wetstraat te verkennen en daarna de wereld te gaan rond zwerven. Hij vertelt het allemaal in het boek dat gemakkelijk leest.

Patrick schrijft ook over de persoonlijke kant van het verhaal: zijn eigen depressie en zijn confrontatie als jonge knaap met leraren-pedofielen in het Klein Seminarie in Hoogstraten. En dat allemaal in een mediawereld die inhoudelijk en technisch continu evolueert.

kampioen met de juniores van Weelde, rechts bovenaan naast trainer Frans Verhoeven (+)Aanvoerder/kampioen met de juniores van Weelde, rechts bovenaan naast trainer Frans Verhoeven (+)

Zijn passie: Strips!

Van Gompel is van 1983 tot en met 2003 medeorganisator van De Stripgidsdagen in Turnhout. In 1995 schrijft hij samen met Ad Hendrickx het boek Strips Aha! De wereld van het beeldverhaal. Voor zijn inzet voor het beeldverhaal ontvangt hij in 2003 De StripVos van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde, de beroepsvereniging van striptekenaars. In 2019 krijgt hij Het Gulden Boek, een onderscheiding van boek.be voor zijn enthousiasmerend journalistiek werk voor het boek en de verspreiding ervan. Hij is jurylid van de Knack Hercule Poirotprijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal én bedenker en brouwer van het bier Tripel 888 dat hij afgelopen zomer bij KSK Weelde persoonlijk kwam voorstellen.

tripel888 patrick

Bio

Patrick Van Gompel (°15 januari 1957) start zijn journalistieke loopbaan in 1978 als regionaal correspondent voor Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Volksgazet en als reporter voor weekbladen als Panorama. Tussen 1981 en 1989 werkt hij voor BRT 2 Radio Omroep Antwerpen en Radio 1 en het agentschap Belga en Het Nieuwsblad van het Zuiden in Tilburg. Vanaf 1989 is hij verslaggever binnen- en buitenland voor VTM Nieuws / DPG Media.

Presentatie boek in Weelde ?

vanonzeverslaggeverterplaatseWeelde zou een stuk van haar karakter als gastvrije gemeente geweld aandoen als niet alles in het werk werd gesteld om Patrick uit te nodigen in onze gemeente om zijn boek te presenteren in de gemeente waar zijn carrière begon. We hebben tussen de lijnen kunnen lezen dat er al gesprekken geweest zijn om een presentatie te organiseren op een later tijdstip gezien de evolutie van het covid virus dat ondertussen weer aan terrein wint.

We durven echter stellen dat in de nabije toekomt een gepaste datum zal worden gevonden om het boek en haar schrijver een mooie presentatie te geven in onze gemeente.

Kan u echter niet wachten, bestel dan alvast een exemplaar zodat u op de toekomstige presentatie al kan meespreken over de inhoud vooraleer u de schrijver het laat signeren.

Deze link voert u onmiddellijk naar de uitgever:  VAN ONZE VERSLAGGEVER TER PLAATSE